NAKON što se prošlog ponedeljka (1. aprila) na ovdašnjoj televiziji Foks spustila zavesa na devetu sezonu serije “Okružen mrtvima”, koja nam se ove jeseni vraća sa 10. ciklusom, iz produkcije američkog kablovskom kanala AMC poručuju obožavaocima ove postapokaliptične drame da će im od sledeće godine biti potrebno još više sekira za ubijanje zombija. U “horor kuhinji” Roberta Kirkmana, autora stripova po kojima je nastala TV saga o “živim mrtvacima”, uveliko se krčka drugi spinof najpopularnije američke kablovske serije svih vremena, čija se premijera očekuje tokom 2020. godine.

- U centru zbivanja nove horor drame biće dve mlade junakinje, jer smo primetili da su gledaoci u poslednjim epizodama originalne priče odlično odreagovali na likove devojaka koje su se hrabro uhvatile ukoštac sa apokalipsom - rekla je Sara Barnet, predsednica zabavnih mreža kompanije AMC, dodajući da radnju serije izvršni producent Skot M. Gimpl drži u tajnosti. Poznato je samo da će imati 10 epizoda.

PROČITAJTE JOŠ - “Kingdom” je korejska srednjevekovna drama...sa zombijima (VIDEO)


Mada prosečan rejting devete sezone (osam miliona gledalaca) “Okruženog mrtvima” ne može da se poredi sa zlatnim dobom ove serije, koja je u petom ciklusu beležila 17 miliona ljudi po epizodi, Barnetova poručuje da AMC i dalje veruje u vitalnost njihovog najprofitabilnijeg televizijskog projekta. U njega ubraja i sestrinski serijal “Strah okruženog mrtvima” (Fear the walking dead), čija nam peta sezona stiže 3. juna u 22.00 na ovdašnji kanal AMC.

- “Okružen mrtvima” je i dalje broj jedan serija na američkoj televiziji. Ona je neverovatan blagoslov za našu kuću i sigurno smo da nema kablovskog kanala ili striming servisa koji ne bi poželeli da je imaju u svojoj ponudi. Uz vesti i sportski program, sve epizode “Okruženog mrtvima” važe za najgledaniju emisiju u tekućoj TV sezoni - ističe Sara.

Alisija Debnam Keri i Leni Džejms,Foto AMC

A veliki rejting donosi i veliku zaradu. Prema istraživanju američkog magazina “Varajeti”, “Okružen mrtvima” je i posle devet godina prikazivanja najskuplji program za oglašivače. Prosečna cena paketa oglasa ove sezone iznosila je 415.000 dolara. Na američkoj televiziji samo reklamni blokovi tokom utakmica Nacionalne fudbalske lige donose veću zaradu. “Okružen mrtvima” i “Strah okruženog mrtvima” privlače neke od najistaknutijih oglašivača u SAD poput kompanija “Ejpl”, “T-mobajl”, “Amerikan ekspres” i “Majkrosoft”. Samo prošle godine AMC je od ove dve serije zaradio čak 240 miliona, što je, doduše, za 20 miliona dolara manje nego 2017. S novom serijom, koja bi trebalo da počne da se snima ovog leta u Virdžiniji, čelnici najgledanije američke kablovske mreže očekuju da će dogurati do 300 miliona “zelembaća”. A kada se na ovu basnoslovnu zaradu od oglasa doda i ona za prodaju prava na emitovanje kanalima u drugim zemljama, jasno je zašto su “zombiji” trenutno najunosniji biznis na televiziji.

Norman Ridus,Foto AMC

POTRAGA ZA PREŽIVELIMA

U PETOJ sezoni serije Fear the walking dead misija njenih junaka glasi: pronaći preživele i sa njima, od onog što je preostalo na svetu, napraviti bolje mesto za život. Uz nadljudsku odlučnost, Morgan Džouns (Leni Džejms) predvodi grupu vizijom koja je zasnovana na dobroti, zajedništvu i nadi. Svako od njih veruje da će se tako iskupiti za greške iz prošlosti. Ali poverenje nije lako steći. Njihova humana misija biće podvrgnuta ultimativnom testu kad se nađu na neistraženoj teritoriji, prisiljeni da se suoče ne samo sa prošlošću već i sa svojim najmračnijim strahovima. To će biti jedini put da otkriju potpuno novi način života, koji će ih zauvek promeniti.

Uz Džejmsa, glavne uloge igraju: Alisija Debnam Keri, Ruben Blejds, Kolman Domingo, Danaj Garsija, Garet Dilahant, Megi Grejs, Džena Elfman, Aleksa Nisenson i Oustin Amelio.