JEDNU od najpoznatijih crnogorskih glumica, Dubravku Drakić, zapamtili smo kao inspektorku Olgu Radmilović u seriji "Budva na pjenu od mora". Odnedavno je gledamo, subotom, u seriji "Grudi" (RTS 1, 21.05), rediteljke Marije Perović, gde igra Jelenu koja krije pravi razlog zbog koga je smanjila grudi.

Na naše pitanje kako je odbranila lik žene koja se odlučila na takav korak, Drakićeva, za "Novosti", kaže:

- Mislila sam da je to neodbranjivo, a onda sam upoznala divnu ženu, koja je upravo to uradila i sve moje predrasude lako raspršila - otkriva predavač na Fakultetu dramskih umetnosti na Cetinju, dodajući da je svaka sličnost sa Jelenom namerna: - Šalu na stranu, sve što Jelena radi duboko je utemeljeno u svakodnevici žene koja se trudi da bude dobra majka, supruga, a želi da bude profesionalno zadovoljna. To nije lako, iako je suprug stranac poštuje i podržava. Ona se nosi sa teskobama žena današnjice, bori se za bolje društvo i bolju sebe.

PROČITAJTE JOŠ - Budvu “prenosi“ bivša Juga

* Kako ste se "uklopili" s vašim TV mužem Peđom Bjelcem?

- Srećna sam zbog prilike da igram sa takvim profesionalcem i džentlmenom. Nadam se da će nam se posrećiti rad u nekom novom projektu.

USKORO I FILM "GRUDI" * KAKO vam se svidela uloga koproducentkinje? - Lakše mi je da glumim, nego da stvaram uslove da se desi isto. Trenutno smo preokupirane završetkom filma "Grudi", koji će u potpuno novom formatu slati svoju poruku - kaže Drakićeva.

* Prvi put ste sarađivali sa Perovićevom igrajući Dragicu u njenom filmu "Opet pakujemo majmune" a zatim Mariju u ostvarenju "Gledaj me"...

- Onda sam godinama čekala da me obraduje nekim projektom, ulogom koja će mi biti izazov. Kad mi je pričala o "Grudima" i poslala scenario, znala sam da to mora i da realizuje. I to, naravno, u njenom Nikšiću. Podstakla me je da se ohrabrim i upustim u producentske poslove, koji su ponekad zastrašujući.

PROČITAJTE JOŠ - Rak nije tajna

* Izgleda da uspeh ne može izostati kada se žene udruže?

- Nismo baš dominantno računale na uspeh serije, ali na kvalitetnu saradnju jesmo. Priča nas je motivisala i pokrenula, zato nismo žalile da godinama akumuliranu energiju i ljubav uložimo u naše "Grudi".


* Nedavno ste u Gradskom pozorištu u Podgorici imali premijeru predstave "Kozocid" koju je napisala i režirala Vida Ognjenović. Koju ulogu tumačite?

- Igram Stanu, predsednicu AFŽ. Predstava će se takmičiti za Sterijinu nagradu na 64. Pozorju u Novom Sadu, od 26. maja do 3. juna.

* Dobitnica ste brojnih nagrada za svoj rad. Šta vam one znače?

- Festivali i nagrade jesu prilika da se susretnete sa kolegama iz regiona i prepustite igri i razmeni, verujući da glumačka kreacija može da prevaziđe talase svakodnevnih društveno - političkih trvenja koja nas godinama usporavaju i troše. Kad se dese priznanja, onda na trenutak pomislite da nije sve uzalud, srećom, kratko traje taj zanos.

* Šta vam je draže, teatar ili film?

- Srcu najdraža je dobra gluma, ekipa i priča. To mi daje krila.

* Ko vam je najstroži kritičar?

- Mali kontrolor u glavi nikako da ode na "of". A kritike su deo posla, jednako kao i nagrade, kratko se pamte.