NAUČNA fantastika poslednjih godina, zahvaljujući sve većem broju TV serija tog žanra, živi svoj novi život. Teme su raznolike, u šta smo se uverili prateći "Okruženog mrtvima", "Igru prestola" i čitav univerzum superjunaka na kanalu CW. Ipak, neki novi šou, poput "Prolaza", koji gledamo utorkom u 22.00 na Foksu, već u prvim epizodama postao je popularan, gledan i intrigantan. U čemu je tajna njegove čarolije - otkriva nam u ekskluzivnom intervjuu za "TV novosti" Kerolajn Čikizi (45), jedna od glavnih junakinja ove serije. Doktorka dobrog srca Nikol Sajks, koja je, nažalost, pomogla da apokalipsa ne zakasni ni sekunde.

- Tajna uspeha "Prolaza" je u tome što je to sve samo ne još jedna obična saj-faj serija - poručuje Čikizijeva, koja se u žanru naučne fantastike dokazuje još od Freje u filmu "Eon Fluks" i nešto svežijih "Šanarinih hronika". - Naša serija se temelji na ljubavi i odnosima među ljudima. Puna je emotivnog naboja. Sve "puca" od strasti i tenzije. Kako među likovima, tako i na unutrašnjem psihološkom nivou svakog od junaka. Dodatno, "Prolaz" prati više tema - od borbe sa nepoznatom opasnošću koja preti da uništi svet, preko dirljive veze između Ejmi i Breda, do ljubavnih trouglova među junacima. To je serija o ljudima koji se bore sa sobom tokom apokalipse. Smak sveta je u drugom planu.


PROČITAJTE JOŠ:
ENGLESKI MEDIJI OTKRILI UZROK SMRTI: Kit Flint se obesio

* Da li Nikol doživljavate kao pozitivca ili negativca?

- Ona je snažna žena dobrog srca. Međutim, spremna je da osećanja ostavi po strani u trenutku kad donosi velike odluke. To veoma cenim kod nje, kao i činjenicu da se ne plaši posledica koje će uslediti ako u nekom trenutku proceni da treba da se suprotstavi pravilima. Videli smo da poseduje snažne moralne principe, iako je od početka deo projekta "Noje". Sigurnost male Ejmi joj je, ipak, najvažnija, i zbog toga je ona u mojim očima veliki pozitivac.


Sa Šarliz Teron u filmu "Eon Fluks"

* Koje je najvažnije pitanje koje nam postavlja "Prolaz"?

- Bez mnogo razmišljanja ono glasi: "Šta bi ti uradio?" To je pitanje odluke u odsudnom trenutku. Pripremajući se za ulogu, iz radoznalosti pitala sam to mnoge ljude. Kao i likovi u seriji, i oni su bili podeljeni u odgovorima. Neki su rekli da nikada ne bi na sebe preuzeli odgovornost da spasavaju svet ili da ne bi "pali" na moralnom testu poput naših junaka. Bilo je i onih koji bi učinili sve da spreče smak sveta. Istina je da niko od nas ne zna sa sigurnošću šta bi uradio u takvoj situaciji, jer upravo tada na površinu isplivaju ljudski karakteri. Ponekad je potrebna apokalipsa da biste otkrili ko ste.

* Jeste li tokom snimanja naišli na izazov pred kojim ste ustuknuli?

- Nikol jeste bila ozbiljan domaći zadatak, ali pojavio se izazov sa kojim, nažalost, nisam uspela da se izborim (smeh). Najveća muka u Atlanti mi je bila da ne pojedem sve što su nam svakodnevno donosili na set. Kada biste samo znali kakvih je sve đakonija bilo tamo... Još pamtim tu piletinu i lokalne specijalitete. Znate, kad snimate seriju u Americi, produkciji je najvažnije da kući s posla dođete siti. E, to je za mene bio najveći izazov. Kako ne pojesti ceo set, odnosno, kako zadržati isti konfekcijski broj pre i posle snimanja "Prolaza".

* Jedna od naučnofantastičnih serija koja je obeležila vašu karijeru su i "Hronike Šanare". Prošlo je skoro dve godine od poslednje epizode, da li ćemo videti nastavak?

- Sjajno je što ste se setili toga. Bila je to divna serija za koju me vežu lepe uspomene. Ipak, moraću da vas rastužim, jer se sa produkcijom tog serijala nisam čula dugo, još od 2017. Istina je da priča nije dovršena, ali ne deluje mi da će ova serija dobiti novu sezonu. Ipak, nikad ne treba reći - nikad. Bilo je to jedno od najlepših iskustava u mom životu. Snimali smo na Novom Zelandu, a to je kao da radite u raju. Ali da li znate da veoma dobro poznajem i Srbiju?

Sa Sanajom Sidnej u "Prolazu"

* Zaista? Imali ste priliku da posetite našu zemlju?

- Kako da ne! U Srbiji sam snimila čak dva filma - "Majhem" i "Everli". Uživala sam radeći kod vas. Mada nisam veliki ljubitelj noćnog života, u Srbiji je nemoguće ne biti deo zabave. Shvatila sam da vi baš umete da se provodite. Sjajan noćni život imate. I još jedna stvar je ostavila na mene snažan utisak, a to je da imate veoma zgodne momke. I devojke, naravno, ali momci vam odlično izgledaju. Radujem se nekom ponovnom dolasku u Srbiju.

* Zauzvrat ćemo i mi vama otkriti jednu zanimljivu činjenicu koju, možda, niste čuli, a koja je u vezi i sa Srbijom i sa serijom "Prolaz". Da li ste znali da je reč "vampir" srpskog porekla i da fenomen vampira potiče iz našeg folklora?

- O, Bože! To, zaista, nisam znala! Dakle, vampiri su originalno iz Srbije? Sledeći put ću se definitivno plašiti kad dođem u vašu zemlju. Pa, sada mi je, u stvari, sve jasno. Ako ste "prapostojbina" vampira, nije ni čudno što imate tako sjajan noćni život. Vi ste ga izmislili (smeh)!


PROČITAJTE JOŠ:
BUDVA OSTAJE BEZ NAJVEĆE DISKOTEKE: Park umesto "Trokadera"

ROLA SUPERHEROJA

* KOJA je sledeća uloga koju ćete sebi "prizvati"?

- Nadam se da će to biti rola superheroja, i to po mogućstvu negativke. Obožavam filmove i serije te tematike, a pogotovo zloće u njima. Volela bih da se oprobam u nekoj takvoj ulozi.