SAMO bez straha - poručuju žrtvama nasilja Una Senić i Nataša Guberinić u istoimenoj pesmi, kojom će se predstaviti na festivalu "Beovizija". Prvo i drugo polufinale nacionalnog takmičenja je 27. i 28. februara, dok je konačni okršaj zakazan za 3. mart. Tada će Srbija dobiti predstavnika na 64. "Evrosongu" u maju u Tel Avivu, u konkurenciji sa još 41 zemljom. Predstavljena pod nazivom "Slobodna", numera je u međuvremenu preimenovana, a razlog za to leži u, kako kažu njene autorke, potrebi skretanja pažnje javnosti na mnogobrojne vidove nasilja u našem društvu. Na pitanje kako je nastala kompozicija, Nataša Guberinić, bivša pevačica "Tap 011", za "Novosti", kaže:

- Priču o "Beoviziji" pokrenula je ekipa Plej radija. Pristale smo da se takmičimo, ali da učešćem pošaljemo snažnu poruku ljudima. Odlučile smo da pesma i kampanja "Samo bez straha" budu usmerene na borbu protiv nasilja nad svim ugroženim grupama.

Na to Senićeva dodaje da su od prvog trenutka znale da žele društveno angažovanu numeru:

- Obraćamo se ženi koja prolazi kroz težak period i želimo da zna da nije sama, da može da se obrati za pomoć i započne novi život.

Muziku za "Samo bez straha" komponovali su Predrag Vukčević, Marko Stojanović Luis i Petar Zorkić. Momci su ukrstili talente i stvorili upečatljivu melodiju, koja pokreće.

- Bilo nam je važno da vidimo kako jači pol gleda na ovu temu i da unesemo mušku energiju u pesmu, koja se ogleda u elementima marša - priča Nataša. - Želele smo da nas "podigne" energična muzika. Svejedno nam je kako ćemo se plasirati. Važno je samo da ostvarimo misiju i da utičemo na to da nasilje ne postane deo folklora.

Slušajući matricu, kratke motivacione poruke same su se ispisivale.

Pročitajte još -Saška Janković: Imam bolju pesmu za “Beoviziju” nego prošle godine

- Trudile smo se da istaknemo motive svetlosti, ljubavi, sjaja i svega što želimo da osvetli put ženama koje prolaze kroz mračnu fazu - ističe Una i dodaje da njihova numera odskače od ostalih "beovizijskih". - To je najviše pop što smo mogle da napravimo. "Samo bez straha" je komercijalnija i "mekša" varijanta pesme od one koju bismo pravile samo za naše uši, a razlog je to što njena poruka treba da odjekne i dopre do velikog broja ljudi.

Inspiraciju za tekst dala im je svakodnevica, a on je nastao i iz ličnog iskustva.

- Sve smo u nekom periodu osetile na svojoj koži presiju društva, jer su žene u Srbiji odrasle u patrijarhatu i posledice su i dalje prisutne - odsečna je Senićeva. - Ovde ne smeš da pomeneš reč feminizam, jer ima pežorativno značenje. Svaka od nas dobijala je nepristojne poruke i ponude. Ja sam "popila" otkaz u Studentskom kulturnom centru kad sam zatrudnela. Na to nasilje moramo da stavimo tačku i da ističemo jednakost kao prioritet u društvu.

U "Klubu srećnih žena" kao instruktorka "pol densa" ona pomaže damama da povrate samopouzdanje i hrabro se suoče sa problemima ali, kaže, na festivalskoj sceni neće biti mesta za ples na šipci.

- Ne uklapa se, jer pesma nije balada. Više ćemo da marširamo, a ceo nastup koji osmišljava Milica Cerović biće sveden. Inače, šipka je samo rekvizit i ljudi pogrešno tumače ples u kojem se on koristi. Sam pokret te osnaži i vidiš lepotu u sebi - priča nekadašnja članica prvog ženskog rep sastava "Bičarke na travi".

KAMPANjA SE NASTAVLjA

- DOBILE smo ogroman broj dragocenih poruka od žrtava različitih oblika nasilja, koje nam se zahvaljuju što smo pokrenule ovu važnu temu. I po završetku "Beovizije" nastavićemo da se bavimo položajem žena u Srbiji kroz kampanju "Samo bez straha", uz prikupljanje novca za sve one kojima je neophodan - kaže Nataša.