DRUGA sezona es-ef komedije "Orvil" doploviće 28. februara na naše TV nebo, a luka u koju će se usidriti biće kanal Foks. Mada najveće počasti i zasluge, kad je reč o brodovima, plovećim ili letećim, kako god, uvek idu kapetanu, mi smo odlučili da ovog puta napravimo presedan i pravo prvenstva damo junaku koji je za kormilom ove svemirske lađe. A to je upravo glumac Skot Grajms, čiji lik u pomenutoj seriji, poručnik Gordon Maloj i najbolji pilot u celom svemiru, već drugi ciklus "Orvil" bezbedno vodi iz avanture u avanturu. U ekskluzivnom razgovoru za "TV novosti" otkriva nam koliko je to težak zadatak.

- Celog života maštam o tome da pilotiram, mada mi je za 47 godina života letenje "Orvilom" jedino pilotsko iskustvo. Osećam strahopoštovanje prema tom pozivu, i koliko god da me oduševljava, istovremeno me i užasava - poručuje Grajms, koji nam je otkrio i kako izgleda upravljati svemirskim brodom. - Otkako smo počeli da radimo na ovoj seriji, jedina stvar o kojoj nam nikada nisu ni reč rekli, niti su nam nešto objasnili, jeste šta treba da radimo za našim pilotskim konzolama. U potpunosti su nam prepustili da se sami snađemo sa tim, jer je činjenica da u stvarnosti ne postoji svemirski brod poput "Orvila", tako da niko i ne zna kako bi njime trebalo upravljati. Pred nama su samo ravni paneli, nemamo čak ni dugmiće koje bismo mogli da pritiskamo. Izveštili smo se do maksimuma u tome da lažiramo sve što radimo za kontrolnom pločom. Sad smo već čarobnjaci letenja. Sutra bih mogao da pilotiram tim brodom, jer sam sam izmislio sve komande (smeh).


PROČITAJTE JOŠ: SVAKA ČAST KO JE PREPOZNA: Ovako je Severina izgledala pre 30 godina (VIDEO)

* Kad je "Orvil" počeo da se prikazuje prošle godine, u publici je vladala zabuna oko toga da li gledaju komediju ili parodiju. Kako su glumci doživeli seriju u početku?

- Teško je opisati atmosferu koja je vladala tih prvih snimajućih dana. Nije tu bilo reči samo o zabuni među glumcima. Isto je osećao i autor Set Mekfarlen dok je priču postavljao na noge. U svakom trenutku znali smo šta je to što snimamo. Tu nije bilo zabune. Samo nam nije bilo jasno hoće li to "upaliti". Svakodnevno smo razgovarali o tome koliko "komedije" želimo, pogotovo kad je reč o mom liku Gordonu, jer je on dežurno spadalo. Hteli smo da nas publika doživi ozbiljno, a da napravimo drugačiju seriju. I naravno, nadali smo se da će gledaoci uspeti da prepoznaju šta želimo da postignemo.

* Jeste li u tome uspeli?

- Sredinom prošle godine postalo nam je jasno da jesmo. Kad smo već počeli da radimo na nekim scenama za drugu sezonu, priča se znatno uozbiljila, naročito u pogledu nauke i avantura. Suptilno smo sveli klovnovski deo na normalan nivo. Naravno, i dalje je zabavno, ali pošto sad već imamo svoju publiku, želeli smo da ih osim dobrim humorom počastimo i zanimljivim pričama. Scenario će biti mnogo ozbiljniji, a karikiranje ćemo ostaviti za drugi plan. Bavićemo se političkim i religijskim temama.

* Da li je istina da ste veliki ljubitelj "Ratova zvezda", a da niste pristalica "Zvezdanih staza"? Kako ste se pomirili s činjenicom da "Orvil" više naginje ovom drugom kultnom serijalu?

- Obožavam "Ratove zvezda". Čak i kad se Džordž Lukas pre 15 godina pojavio s nastavcima koji su razbesneli fanove, stao sam u njihovu odbranu, jer smatram da je to fantastičan filmski serijal. A kad je reč o "Zvezdanim stazama", ljubitelj sam filmova te franšize, ali nisam pogledao nijednu epizodu bilo koje od serija, koje su se emitovale uporedo sa njima. I smatram da je to dobro zbog "Orvila", jer sam tako uspeo da stvorim sliku o Mekfarlanovoj seriji. Nisam imitirao "Zvezdane staze".


PROČITAJTE JOŠ: DOČEK PRAVOSLAVNE NOVE GODINE: Slavlje uz "Leksington", "Van Gog", "Kerber" ...

* Kad biste mogli da odletite na neku drugu planetu, čemu biste se najviše radovali, a čega biste se plašili?

- Ta planeta bi sigurno bi bila Mars, jer njega najlakše vizuelizujemo zahvaljujući filmovima koje smo gledali. On me, recimo, mnogo podseća na Zemlju. Pejzaž mu deluje kao jezivo popodne u Arizoni. Najviše bi me uplašilo sve ono što se Metu Dejmonu izdešavalo u filmu "Marsovac". Užasava me ideja da bi mogli da me ostave samog u toj zabiti od planete, jer sasvim je jasno - izmet koristiš za uzgajanje hrane. Ipak, voleo bih da odem na Mars, jer smatram da ćemo jednog dana, svakako, živeti na njemu.


NE GLEDAM SERIJE

* SPADATE li u grupu zavisnika od serija? Koje su vam omiljene?

- Obožavam da gledam emisije o kuvanju. Gordon Remzi mi je omiljeni kuvar. Gledao bih ga i kako vozi bicikl. Uopšte mi nije važno šta radi u emisiji. Nikada nisam gledao "Igru prestola", a svi pokušavaju da me "navuku". Ne volim taj tip serija. Radije pratim emisije gde neko ima zadatak da, recimo, izgradi kuću, da uradi nešto praktično. Serije su mi dosadne. Naravno, sve osim "Orvila" (smeh).