NARAVNO da sam želeo da film i serija "Zaspanka za vojnike" budu emitovani na RTS, ali Dragan Bujošević se nikada nije udostojio da odgovori na moj zvanični dopis, što smatram nepristojnim, neposlovnim i arogantnim činom. Dopis sam poslao u septembru, a tek u januaru dobio sam usmenu poruku, preko trećeg čoveka, da Bujošević nije zainteresovan za emitovanje, što je, u najmanju ruku, čudna priča.

Pročitajte još: SPOMENIK NAŠIM PRECIMA: Premijera filma "Zaspanka za vojnike"

Ovako Predrag Gaga Antonijević, reditelj filma i četvorodelne serije, proizašle iz njega, objašnjava odluku da ovo ostvarenje bude emitovano na TV Pink, umesto na RTS, kako je očekivano.

- Govorim o periodu pred početak snimanja, kada je naš projekat već pobedio na konkursu Ministarstva kulture za film na temu Velikog rata. Bili smo prinuđeni da odemo na drugo mesto, što mi predstavlja veliko zadovoljstvo, jer je Pink, za razliku od Bujoševića, odmah pokazao interesovanje i pomogao projekat, što je dobro i za nas, i za TV Pink i za gledaoce - kaže Antonijević.

Producent "Zaspanke za vojnike" Maksa Ćatović otkrio nam je kako se dogovorio sa Pinkom o kompenzaciji - dao im je pravo premijernog prikazivanja filma, a oni su uzvratili propagandom pred nedavno održanu bioskopsku premijeru filma. Dogovor je da televizijsku premijeru ovo ostvarenje doživi na Pinku uoči Božića naredne godine.

Pročitajte još: „Novosti” na snimanju filma “Zaspanka za vojnike” (FOTO)

- Serija će pak, verovatno kao i "Ubice mog oca", biti prikazana na Top kanalu, pa potom na Prvoj TV, ali to je isključivo stvar "Dajrekt medije", koja je dala novac i pomogla da se snimi film, te je formalni vlasnik serije. Po ugovoru, film mogu emitovati najranije četiri meseca nakon beogradske premijere, otuda se termin stavlja uoči Božića 2019. - objašnjava Ćatović, dodajući da je nudio seriju RTS-u, čim je pobedio na konkursu.


Maksa Ćatović

Poznati producent nudi i dodatna pojašnjenja:

- Država je dala 50 miliona dinara, što nije bilo dovoljno za snimanje filma, jer je na kraju koštao gotovo 200 miliona dinara. Počeli smo da tražimo novac sa strane, a prva ponuda bila je ta Gagina, RTS-u. Kada je razgovarao oko snimanja druge sezone serije "Ubice mog oca", Gaga je u ugovor sa "Dajrekt medijom" (medijskim sistemom) ubacio i finansiranje četiri epizode serije "Zaspanka za vojnike", što nam je pomoglo u snimanju filma, iako je reč o novcu koji je daleko od ukupnog iznosa.

Po završetku snimanja filma, zadovoljan time kako je "ispao", Ćatović je procenio da bi bilo šteta da se serija ne prikazuje na RTS, pa je kontaktirao sa Ivanom Miković, drugim čovekom te televizije.


Predrag Gaga Antonijević

- Dogovorili smo se da napravim posebnu projekciju za RTS, na koju je došao Bujošević sa Viktorijom Jevtić, zaduženom za otkup prava na televiziji. Kada su me pitali kolika je cena po epizodi, rekao sam im: "Evro više nego što ste dali za 'Kralja Petra Prvog - U slavu Srbije' po epizodi, jer je reč o istoj vrsti filma i serije, sa jednakim troškovima proizvodnje." S tim što bismo sva prava trajno ustupili RTS-u, a ne kao kod "Kralja Petra", gde je RTS vlasnik samo 70 odsto. Nakon toga, dobio sam poruku od Viktorije da nisu zainteresovani za seriju - tvrdi Ćatović.

Objašnjava nam i da je hteo da "u paketu" proda prava za film i seriju, što RTS nije hteo. U tom momentu Pink mu je zauzvrat ponudio kampanju i mnogo reklamnog vremena, što je bilo neuporedivo više od onog šta je RTS bio spreman da ponudi.

- Iako sam zadovoljan time što će film biti prikazan na Pinku, veoma mi je žao što RTS nije prihvatio seriju, jer mislim da je nacionalna televizija bolje mesto za premijerno prikazivanje takvog ostvarenja nego Top kanal. To pitanje sam otvorio i sa direktorom SBB-a Draganom Šolakom, objasnio sam mu da bi trebalo da bude prikazana putem SBB mreže, na šta mi je on rekao da razume, ali da je njegov stav po pitanju RTS-a poznat. Pink ima dvogodišnje pravo prikazivanja i pravo na ekskluzivnu premijeru filma, a "Dajrekt medija", odnosno indirektno SBB i "Junajted grupa" su vlasnici serije, pa je načelno bila otvorena mogućnost da se ona ustupi RTS-u.

Sa željom da imamo i treću "stranu priče", pozvali smo Dragana Bujoševića, direktora RTS, te ga, kao odgovor na njegovu SMS poruku, zamolili da nam kaže nešto više o ovoj temi, na šta nam on ništa nije odgovorio.


Foto Arhiva

PREDUGO SAM BIO U AMERICI

NA pitanje da li će ubuduće sarađivati sa RTS-om, Predrag Antonijević nam je rekao da ne veruje, dok je Bujošević tamo:

- Nemam sa kim da sarađujem kad je čovek diletant, nije sagovornik u poslu, a ja nisam navikao tako da radim. Možda sam predugo bio u Americi, a tako me na taj način nisu tretirali ni najveći moguli u Holivudu.