VELIČANSTVEN koncert "Indeksi i prijatelji - Da sam ja netko", u spomen na legendarnu sarajevsku pop grupu, okupio je pre neko veče na sceni beogradskog Sava centra, već po tradiciji, mnogobrojne pevače i glumce iz regiona. Zajedničko im je bilo da su s velikim poštovanjem i ogromnim emotivnim nabojem izvodili neprolazne klasike "Indeksa".

- Oni su emocionalno, narodno blago bivše države i novonastalih zemalja - nadahnuto je, za naš list, pričao Goran Karan, koji je očarao publiku uz "Predaj se, srce" i, pogotovo, "Bacila je sve niz rijeku". - Saradnja sa njima je fina recka u mom profesionalnom si-viju. Već 12-13 puta sam pevao sa ovom ekipom. Kad producent Tomislav Kašljević radi ove koncerte, onda piše "Indeksi i prijatelji", pa ljudi pogrešno misle da smo mi pevači - prijatelji. Prijatelji su publika, a mi dođemo samo malo da "kvarimo" pesme.

Grupa "Teška industrija", koja je otvorila koncert izvodeći "Svijet u kojem živim" i "Ti si mi bila naj, naj", na poseban način vezana je za "Indekse", a priča datira iz sedamdesetih.

- Naš klavijaturista, osnivač Gabor Lenđel bio je na turneji "Povratak Indeksa" kad su iz JNA došli ponovo u Sarajevo - seća se lider benda Ivica Propadalo. - Predgrupa im je bila "Teška industrija". Gabor je napravio "Ti si mi bila naj, naj", i umesto da pesmu ostavi nama i digne nas u nebesa, on je da našim prijateljima. To je, naravno, jedna od najlepših pesama "Indeksa". Posle smo snimili i nju i "Svijet u kojem živim".

PROČITAJTE I: Aleksandra Kovač o koncertu "Indeksi i prijatelji": Kvalitetna prošlost

Saša Lošić Loša, frontmen "Plavog orkestra", na sceni se pridružio Branku Đuriću Đuri, te su "Indekse" zapevali u duetu.

- Oni su bili najveća sarajevska grupa, "spirit" našeg grada - biranim rečima je, za "Novosti", govorio Loša. - Pevanje Davorina Popovića, gitara Bode Kovačevića - to su bili instrumenti i glas naše epohe. "Indeksi" su bili nešto potpuno prirodno, što nam je u DNK.

Prisetio se Loša jednog susreta sa Davorinom, koga su svi zvali pevač sa velikim "p":

- Zvao me je "dečko". Doživeo sam kao veliki kompliment kad mi je rekao: "Dečko, nisi bez talenta." Oni su jednostavni, skromni ljudi, plemeniti. Uvek su pomagali kolegama. Nisu potencirali svoj značaj šokantnim pojavljivanjima i gestovima. Primarni su im bili pesma i druženje. Duh "Indeksa" će večno živeti. Tek kad je vreme prošlo, ti, zapravo, vidiš da te pesme još "stoje", vreme im nije moglo ništa. Sad kad ih pevamo pred mladim generacijama, ti vidiš da je to još uvek ta harmonija, da je nešto vredno, i da će ostati u kulturnoj baštini svih naših naroda.

Neno Belan je rasplesao publiku uz "Sve ove godine":

- "Indeksi" su među izvođačima koji su uticali na mene i oblikovali moj muzički ukus.