DIGITALIZACIJA filma "Nacionalna klasa" ponovo je oživela jedno kultno ostvarenje i vratila od zaborava jedno lepo vreme. Da li dolaze bolja vremena za čuvanje naše nacionalne baštine?

O tome smo razgovarali sa autorom muzike u ovom filmu Zoranom Simjanovićem, našim čuvenim kompozitorom koji baštini jednu bogatu karijeru.

- Nadam se da dolaze bolja vremena, jer za ono što ne uradimo važiće ona čuvena poslovica "Gde si bio - nigde, šta si radio - ništa". Jer sve što smo mi radili na filmu, radiju, televiziji, u muzici, podložno je nestajanju. Srećom, došlo je digitalno vreme, koje može popraviti ono što je bilo sklono propadanju.

* Da li će biti obnovljeni i drugi filmovi?

- Po planu, ove godine treba da se završi desetak filmova, a onda i dalje. Mislim da i država mora više da uđe u taj problem. Jer svih tih naših 800-900 igranih filmova, uz dokumentarne, sve to mora da se digitalizuje, da nas ne bi stigla ona poslovica.

* Kako sačuvati ostalu kulturnu baštinu, a ne samo filmsku?

- To je problem koji već poslednjih petnaestak godina pokušavamo da rešimo. Trebalo je da se od "Filmskih novosti" napravi "Mediateka", koja bi čuvala video i audio materijale i fotografije. Nažalost, od toga, zasada, nema ništa.

PROČITAJTE I: Milisav Savić: Ljubav ide sa "začinima"

* Danas je poplava TV serija. Kako gledate na njihovu muziku?

- Ne gledam serije. Bilo je nekih koje sam i gledao, kao na primer "Ubice mog oca". Tamo se mogla čuti interesantna muzika.

* Da li pripremate nešto novo?

- Goran Marković snima TV seriju "Delirijum tremens", i tu će biti jedna interesantna tema koju je pevao pokojni Predrag Ejdus. Taj njegov nastup preuzet je iz istoimene pozorišne predstave Beogradskog dramskog.


PROČITAJET I: Zoran Simjanović: Moje, neke, druge teme

* Šta vam je još obeležilo proteklu nedelju?

- Crtani film bugarskog reditelja Penča Kunčeva "Ruže u noći", za koji sam pisao muziku i koji se "vrti" na "Balkanima festivalu".