AUTORU popularne informativne emisije "Pod istim krovom" (RTV) Draganu Jurakiću pridružila se ove sezone Mara Skendžić. Poziv kolege da stanu zajedno pred kamere, simpatična voditeljka iz redakcije zabavnog programa prihvatila je zbog velikog poštovanja prema kvalitetu i rejtingu serijala. Polazna tačka u njihovoj saradnji, koja je pokazala da mogu da naprave nešto drugačije, bilo je to što se oboje bave biciklizmom. Tako su došli na ideju da snime specijal na biciklima, kojima su od Novog Sada stigli čak do jezera Zaovine na planini Tari.

- Vožnja je trajala tri dana i za to vreme prešli smo 280 kilometara - kaže za "TV novosti" Mara Skendžić. - Sve je snimano realno, bez glume i nameštanja. Napravili smo televizijsku emisiju koja je prvi put spojila dva voditelja na biciklima i putopisno-informativnu priču. To je privuklo pažnju publike, pa smo nastavili da obilazimo i druge zanimljive destinacije za promociju biciklizma. Tokom leta ostvarili smo Draganovu ideju da malim katamaranom plovimo kanalima Dunav-Tisa-Dunav i na nesvakidašnji način predstavimo Vojvodinu.

PROČITAJTE JOŠ - Lepote Srbije kao sa druge planete

Upravo kanal DTD biće jedna od tema kojom će se baviti emisija "Pod istim krovom". Jurakić namerava da nas ove jeseni podseti na veliki potencijal tog vodnog sistema u evropskom rečnom transportu.

- Tu pre svega mislim na strateški pravac Rajna-Majna-Dunav. Moderna trgovina je odavno bazirana na kontejnerskim brodovima, kako na morima tako i na rekama. Mi nemamo nijedan kontejnerski terminal na našim vodama. To je situacija koja se može porediti sa posedovanjem supermodernog kamiona, koji ne može da otvori svoju prikolicu za utovar. A baš taj problem povešće nas na plovidbu duž ovog rečnog pravca - otkriva Dragan.

Zanimljiv spoj informativnog i zabavnog karaktera emisiju "Pod istim krovom" čini jedinstvenom. Na pitanje gde ove dve oblasti nalaze dodirnu tačku, Skendžićeva odgovara:

- Ukoliko želite da napravite nešto novo, zanimljivo je da kombinujete različite žanrove. Na taj način dobija se emisija koja je pitka i interesantna za širu publiku. Mala doza "zabave" ili ležernijeg tona može da doprinese opuštenijoj i realnijoj atmosferi. Tako smo i nas dvoje podelili uloge. Dragan je glas preciznosti i iskustva, a ja se prilagođavam na svoj način. Iskreno iznosim mišljenja i stavove.

PROČITAJTE JOŠ - "NOVOSTI" U ZADUŽBINI KRALjA MILUTINA: Sjaj Gračanice videlo čak 100.000 ljudi

Pripreme za novu sezonu su u toku. Voditeljski dvojac uveliko radi na odabiru destinacija i načina kako da ih predstavi, kao i njene ekonomsko-turističke potencijale.

- Jedna reportaža o nekoj važnoj temi nije dovoljna da izazove dovoljnu reakciju javnosti. Serijali od tri do deset epizoda su bolji, jer studioznije pristupaju temama. Zato nam je plan da im se više posvetimo. Još ako se spoje sa zanimljivim ambijentom i ljudima iz okolnih regija, eto dobre slike - poručuje Dragan.

VOŽNjA PO KIŠI

MARA nam otkriva da je sa Draganom za kratko vreme doživela mnogo anegdota tokom snimanja, koje će doživotno pamtiti.

- Često se dešava da ekipa ne može da me ubedi da nešto uradim, jer mi deluje rizično. Na kraju, ipak, skupim hrabrost. Priča o češkom selu i vožnja biciklima po kiši zauvek će mi ostati u pamćenju. Najsimpatičnije mi je bilo kad smo katamaranom prolazili kroz prevodnice. Kroz prvu nisam htela da prođem, ali sam kroz drugu morala jer nisam imala gde da izađem na obalu. Taj strah od ogromnog vodenog prostora ograđenog betonom, gde ništa nije pod vašom kontrolom, za mene je bio poseban doživljaj. Ova emisija zahteva mnogo iskustva, talenata i sposobnosti i baš zato mi se sviđa. Izazov je stalno ispred nas, a kamere sve beleže. Ima šta da se vidi, ali i nauči.