Džordž Romerov horor klasik "Night of the Living Dead" će ostati upamćen kao jedan od poslednjih filmova koji se mogao gledati u bioskopu bez obzira na godište, piše IGN Adria.

S obzirom na to da je izašao u Oktobru 1968. godine, dok je MPAA (Motion Picture Association of America) počeo da radi u Novembru iste godine.

I sada kada se slavi 50 godina od dana izlaska, izlazi i knjiga "Journey of the LIving Dead: A Tribuute to Fifty Years of Flex Eaters", od autora Dr. Arnold T. Blumberg, slaveći 100 godina od nastanka Zombija u filmu. Prvim oficijalnim Zombi filmom se smatra "White Zombie" iz 1932 godine, ukoliko vas zanima. Elem:


Jedan od razloga za uspeh filma leži u Public Domainu. Za one koji ne znaju za izraz, Public Domain je Američki zakon koji dozvoljava distribuciju bilo kojeg medijuma potpuno slobodno. Dakle, davne 1964 godine, Džordž A. Romero i Džon Ruso su zaštitili pravo na ime filma "The Flex Eaters" sa svojom producentskom grupom the Image Ten team i budžetom od $114,000 što je u to vreme bila prilična svota.


Na njihovu sreću, ili žalost, Walter Reade Organistion koji su preuzeli distribuciju, su promenili naslov u zadnjem momentu iz The Flesx Eaters, pošto je već postojao film sa tim naslovom, u Night of the Living Dead čime je film osuđen da uđe u Public Domain i postane dostupan svima. I pored svega film je nadmašio očekivanja i zaradio 30 miliona dolara na blagajnama.

Džordž A. Romero je preminuo prošle godine, i pored ukupno 6 zombi filmova je snimao i druge poput The Dark Half, Monkey Shines, Martin i The Crazies. Sam Night of the Walking Dead je imao dva remakea i verziju u boji. Jedno je sigurno, ako ste ljubitelj zombija, naročito the Walking Dead serijala, ne možemo vam dovoljno preporučiti Night of the Walking Dead, Dawn of the Dead (1978) i Day of the Dead (1985).

Ako ste već ljubitelj horrora, pogledajte šta da očekujete u filmu The Nun.