Nakon smrti Australijanke Šinejd Meknamara (20) sve više stjuardesa s jahti i superjahti bogatih, progovorilo je o tome kako izgleda njihov posao.

Sumnja se da je dvadesetogodišnja australijska Instagram manekenka oduzela sebi život poslednjeg radnog dana na 190 miliona dolara vrednoj superjahti "Majanska kraljica IV", koja je bila usidrena u grčkoj luci i koja je vlasništvo meksičkog milijardera Alberta Bajleresa.

Iako bi se prema njenom profilu na Instagramu moglo reći da je poslednjih meseci živela životom iz snova, njene koleginice tvrde da je život na jahtama mnogo mračniji od toga, a uključuje drogu, prostitutke i iscrpljujuć rad zbog kojeg su hostese često neispavane i depresivne.

Pročitajte još: Influenserka (20) pronađena mrtva tokom odmora u Grčkoj

Šinejdina zemljakinja Sara Begbi radi kao hostesa na superjahtama od 2014. godine, kad joj je dečko rekao da se traži osoblje na jahti na kojoj je on radio. Kako kaže, radno vreme bilo joj je apsurdno, a spavala je u sobicama nalik na zatvorske ćelije. Smena joj je trajala 16 sati, a najduža pauza koju je mogla da uzme, trajala bi dva minuta i vrlo često se radilo do dugo u noć.

Njeni zadaci bili su čišćenje kabina 16 gostiju na jahti, kao i posluživanje obroka i pića.

- Počinjala sam u šest ujutru i svaki dan radila od 16 do 18 sati. Nisam mogla da sednem duže od dva minuta, što znači da sam sve vreme radila - rekla je Sara.

Kabine za zaposlene bile su tako malene da, ako bi jedna osoba stajala, druge nisu mogle da prođu pored nje.

Foto: Instagram

Madelin Majster koja je napredovala do mesta šefice stjuardesa na palubi jahte koja se iznajmljivala za milion dolara nedeljno, potvrdila je Sarine tvrdnje da osoblje nije imalo privatan prostor. Njene smene trajale su od 12 do 16 sati, a slobodni vikendi bili su nezamislivi.

Keti Mekgregor ističe da je posluživala pića do tri ujutru, a potom je mogla da odspava par sati pre nego što bi morala da ustane kako bi pripremila doručak za goste.

Kako je navela, kabina u kojoj spava, krcata je ljudima, kreveti su toliko nagurani jedan na drugi da nema dovoljno mesta za dvoje ljudi koji stoje.

U priručniku koji dobiju pre nego što počnu da rade, ističe se da moraju da shvate da se život na jahti "vrti oko broda, vlasnika i gostiju", te da svi koji žele da se bave tim poslom treba svoje aspiracije da ostave po strani.

Foto: Instagram

Trejsi Zarovski iz Sidneja, na superjahtama putuje od jedne do druge evropske luke već sedam godina. Priznaje da, iako joj je taj posao omogućio da vidi svet, sama industrija vrlo nemilosrdna.

- Očekivanja od nas su ogromna, poznavala sam devojku koja je imala blagi višak kilograma i vlasnik joj je dao otkaz.

Foto: Instagram

Druge stjuardese dodale su da se često žmuri na seksualno neprimereno ponašanje gostiju, kao i da se ignoriše kad oni koji dobro plaćaju, na brod dovode prostitutke. Jedna od njih otkrila je da je jednom prilikom uhvatila milijardera s iglom u ruci, dodajući da je upotreba droga česta na jahtama.

(telegraf.rs)