SLAVNA pevačica Areta Frenklin, koja je preminula 16. avgusta od raka pankreasa u 77. godini, sahranjena je preksinoć u zlatnom kovčegu na groblju Vudlon u rodnom Detroitu, i to posle ceremonije koja je potrajala čak osam sati.

Provobitno je najavljeno da će se, posle trodnevnog javnog oproštaja od kraljice soula, sahrana obaviti u krugu porodice i najbližih prijatelja, međutim, na kraju se sve pretvorilo u maratonski ispraćaj. Ulicama Detroita odzvanjale su njene pesme, a pogrebnu povorku, u kojoj su bile brojne poznate ličnosti, pratilo je 140 ružičastih kadilaka, u znak sećanja na njen hit "Freeway of love".


Pročitajte još: Preminula kraljica soula Areta Frenklin


Tokom komemoracije govore su održali bivši predsednik SAD Bil Klinton, sveštenik Džeki Džekson, muzičar Smoki Robinson, bivši košarkaš Ajzea Tomas i mnogi drugi, a pesmom su se od Arete oprostili Stivi Vonder, Čaka Kan, Arijana Grande... Organizatori smatraju da, uprkos bogatom programu, nije reč o šou biznisu već o spiritualnoj ceremoniji.

Dan uoči sahrane, trodnevno opraštanje javnosti od velike umetnice završeno je koncertom njenih kolega i prijatelja takođe u Detroitu, u Park amfiteatru, gde je i ona sama često pevala. Besplatne karte za oko 5.000 mesta razgrabljene su za nekoliko minuta, a nastupili su "For tops", Di Di Bridžvoter, Endži Stoun... Posebno dirljiva je bila scena na kraju koncerta, kada su se svi izvođači okupili i zajedno zapevali "Say a little prayer" i "Respect".


SKANDAL: BISKUP PIPKAO GRUDI PEVAČICE

BISKUP Čarls Eris, koji je vodio sahranu Arete Frenklin, zaprepastio je javnost svojim ponašanjem. Naime, on se tokom službe dodirivao grudi mlade pevačice Arijane Grande, a potom zbijao šale na račun njenog imena.

Zajedno sa svojim verenikom Pitom Dejvidsonom, 25-godišnja pevačica Arijana Grande putovala je do Detroita kako bi prisustvovala sahrani Arete Frenklin i otpevala jednu od njenih najpoznatijih pesama "A Natural Woman". Nakon što je otpevala numeru biskup je doveo pevačicu do podijuma, a potom zbijao šale na račun njenog imena - kazao je da zvuči kao meni iz restorana brze hrane Taco Bella, a potom je desnom rukom dodirivao njene grudi.Ovaj nezgodan trenutak snimile su kamere, te su se fotografije brzo raširile društvenim mrežama. Zbog osude i ogromnog pritiska, Čarls Elis se oglasio u medijima te se izvinio zbog svog ponašanja.

"Nisam imao nameru da dotaknem grudi bilo koje žene. Ne znam, pretpostavljam da sam stavio ruku oko nje i možda sam prešao granicu, možda sam bio previše slobodan i prijateljski nastrojen, ali se izvinjavam", kazao je Elis.