VELIKI sovjetski i ruski pevač Josif Kobzon umro je u četvrtak u 80. godini u Moskvi. Zbog vrhunskog pevanja i slave Kobzona su mnogi zvali ruskim Frenkom Sinatrom. U politiku je ušao 1989. kada je izabran za narodnog poslanika SSSR, a 1997. je postao član ruske Dume(parlament) i posle toga je retko pevao. Kobzonu je 2005. godine dijagnostifikovan rak, više puta je operisan, posle čega je bio vrlo aktivan u kulturno-političkom životu Rusije.

Kobzon je rođen u Donjeckoj oblasti u Ukrajini 11. septembra 1937. Kao devetogodišnji dečak nastupio je u Kremlju pred tadašnjim generalnim sekretarom KPSS Josifom Visarionovičem Staljinom.


PROČITAJTE I:Poslednji pozdrav kraljici soula


Studirao je vokalno pevanje i bio pobednik na mnogim festivalima. U Sovjetskom Savezu i Rusiji nije bilo čoveka koji nije znao Josifa Kobzona i njegov lirski bariton, a posebno se pamte patriotske pesme kao što je "Dan pobede". Mada se zvanično oprostio od pevanja 2012. na svoj 75. rođendan, i kasnije je povremeno uspešno nastupao. Njegovi biografi kažu da je snimio više od hiljadu pesama i gostovao u više od 100 zemalja. Ruski Frenk Sinatra biće zapamćen i po rekordu dužine koncerta. Počeo je da peva u 19 sati, a završio je koncert narednog dana u 7.40. Kobzon se u mladosti družio sa jugoslovenskim pevačima koji su u to vreme bili veoma popularni u SSSR, pre svega sa Đorđem Marjanovićem.


HRABAR ČOVEK

U VREME kad su čečenski teroristi zauzeli Kulturni centar na Dubrovci u Moskvi 2002. hrabri Josif Kobzon je odlučio da pregovara sa njima i ušao je u dvoranu koja je bila minirana. Nagovarao ih je da oslobode žene i decu, a pamtiće se i po humanitarnom angažmanu.