Da li je politika uspela da nađača muziku - pitanje je koje je otvoreno posle otkazivanja koncerta Momčila Bajagića Bajage u Karlovcu, a zatim i za sredu planiranog koncerta hrvatske pop pevačice Vane u Tivatu, na palubi jedrenjaka "Jadran", oko koga se, inače, spore Hrvatska i Crna Gora.

I posle ratova devedesetih, nove granice nisu zaustavile samo muzičare, koji su nastupali širom regiona, srpski pevači gostovali na nastupima u Hrvatskoj i obratno, sa veoima retkim izuzecima, poput nedavno preminulog Olivera Dragojevića, koji, nakon rata, više nikada nije pevao u našoj zemlji.

Posle toliko godina, situacija kao da se menja.

Tako je nedavno otkazan koncert srpske grupe "Bajaga i instruktori" na “Danima piva” u Karlovcu na zahtev, prema pisanju medija, dela udruženja hrvatskih ratnih veterana.

Pročitajte još - Branitelji oterali Bajagu iz Karlovca

U programu 32. karlovačkih “Dana piva”, koji počinje 31. avgusta, Bajaga je trebalo da nastupi 3. septembra, ali je, dvadesetak dana pre održavanja njegov nastup izbačen iz programa.

Hrvatska pop pevačica Ivana Vrdoljak, poznatija kao Vana (Vanna), u utorak je iznenada otkazala svoj nastup, koji je trebalo da održi danas u Tivatu, na palubi školskog broda Mornarice Vojske Crne Gore, jedrenjaka "Jadran", oko koga se već godinama spore Hrvatska i Crna Gora.

Razlog otkazivanja koncerta, kako pišu mediji, jeste da se Vanna "ni kriva, ni dužna, našla u središtu diplomatske bitke između Hrvatske i Crne Gore.

Zagreb naime od Podgorice traži da se Hrvatskoj vrati brod, koji je, kako navode hrvatski mediji, JNA 1991. godine "otela iz Splita".

Nakon što su je hrvatski novinari prozvali da u takvim okolnostima ne bi smela da nastupi u Tivatu, Vanna je iznenada otkazala koncert, a umesto nje nastupiće cetinjska grupa Perper.

Pročitajte još - TRIJUMF BAJAGE I “INSTRUKTORA” U PULSKOJ ARENI: Ljubav niko ne može da zabrani

U međuvremenu su neki tabloidi "prebacili" Miroslavu Iliću nastup na privatnoj zabavi u Zagrebu "ispred zastave sa grbom, koja ima prvo belo polje na šahovnici", što je, kažu, obeležje grba NDH.

Iliću su tviteraši u Srbiji poručili da gleda gde peva, a u Hrvatskoj njegov koncert nije prošao bez pobune lokalnih HDZ-ovaca i HČP-ovaca, koji su pozvali na bojkot proslave.