NIŠ - U uvertiri pred glavni muzički program festivala Nišvil, koji su u Šabanovu čast pripremili domaći i strani muzičari, Nišlije su imale priliku da uživaju dve večeri za redom na amfiteatru na keju.

U sklopu programa „Prijatelji Šabanu“ na River stejdžu na amfiteatru na keju, u utorak i sredu Nišlije su pre veliki džez spektakl zagrejali beogradski Duo Moderato, pojačan sa još nekoliko prijatelja muzičara. Nastupili su i urbani romski bend „Kal“ čiji su stil zapadni kritičari nazvali „Rock`N`Roma”, tradicionalni Trubački orkestar Žarka Stamenkovića i na kraju gradski duvački orkestar iz Saltdala u Norveškoj “Rognan hornorkestra” koji na repertoaru ima i latino i džez standarde ali i obrade norveških tradicionalnih pesama , kao i njihovu kombinaciju sa džezom.

PROČITAJTE JOŠ - POČEO "NIŠVIL": Veliko interesovanje "džezera" za muzičke eksponate

Veče pre toga Nišlije su uživale u nastupu sastava „Spiritus Movens“ - autorski projekat poznatog gitariste, kompozitora i aranžeraVladana Vučkvića Paje koji je nedavno objavio 9. studijski album „My family songs“. Vrhunac večeri bio je nastup orkestara predvođenim rumunskim virtouzom na harmonici Emijem Dragoijem. Nino Ademović koji se na kraju te večeri predstavio sa svojim orkestrom zapamćen je i po saradnji upravo sa Šabanom Bajramovićem kojem je bio dugogodišnji aranžer.

Podsetimo, ovogodišnji Nišvil trajaće sve do nedelje 12. avgusta, a na glavnoj bini nastupiće The Manhattan Transfer, Džipsi kings, Keni Garet, Lisa Simone, Iner Cirkl, Omar Hakim i mnogi drugi.