NEKOLIKO poznatih srpskih muzičara, mahom iz sveta rokenrola, odlučilo je, poslednjih godina, da se preseli iz Beograda i nastani u manjim sredinama, bežeći od gradske vreve i tražeći, u zrelim godinama, utočište u prirodi. U prestonicu sada, uglavnom samo zbog obaveza, dolaze Zoran Kostić Cane i Nebojša Antonijević Anton iz "Partibrejkersa", frontmen "Riblje čorbe" Bora Đorđević, Nele Karajlić, Žika Milenković ("Instruktori", "Babe"), Nikola Vranjković...

Cane koga, poslednjih godina, pored "Partibrejkersa" vezujemo i za bend "Škrtice", već duže živi u Zrenjaninu, a u gradu na Begeju pridružio mu se njegov višedecenijski saborac, gitarista Anton. Komšija im je, u obližnjem Perlezu, Žika Milenković, član Bajaginih "Instruktora" i frontmen "Baba", koji aktivno na društvenim mrežama kači slike po kojima se jasno vidi da uživa u banatskoj ravnici. Kad zatreba, Beograd mu je dovoljno blizu, što se ne bi moglo reći za Boru Čorbu. Slavni roker teško da je u mladosti mogao da pomisli da će jednog dana živeti u Sloveniji, međutim, ljubav prema supruzi Dubravki Milaković odvela ga je u sedmoj deceniji u Ljubljanu. Mnogi su mišljenja da je pevača "Riblje čorbe" preporodio mirniji i zdraviji način života u "deželi", mada je Bora, s obzirom na veliki broj svirki u poslednje vreme, podosta "na točkovima" i u avionu, pa se može reći da živi na relaciji Slovenija - Srbija.

PROČITAJTE JOŠ: Nele Karajlić “Osiromašeni uranijum” "zapalili" Kastel


Doktor Karajlić, legendarni pevač originalnog "Zabranjenog pušenja", a poslednjih godina i književnik, kada je preživeo pravu životnu dramu posle infarkta odlučio je da "spusti loptu". Uživa u svom malom raju pod Kosmajem, u Koraćici, koju smo vezivali, pre svih, za doajena srpskog glumišta Velimira Batu Živojinovića.

Gitarista Nikola Vranjković je sa bendom "Blok aut" dugo bio jedan od simbola urbanog Beograda, ali je i njega životni put odveo van glavnog grada. Uspešnu solo karijeru Vranjković sada gradi sa bazom u Krčedinu, ne skrivajući koliko mu prija život uz Dunav.

PROČITAJTE JOŠ: Bora Čorba: Bez kompromisa sa dušmanima

Slavni režiser i muzičar Emir Kusturica ne provodi mnogo vremena u Srbiji. Kad dođe u zemlju, najradije boravi u Drvengradu, koji je načinio i atraktivnom turističkom destinacijom, pre svega zahvaljujući filmskom festivalu "Kustendorf". Poput njega, iz Beograda je na planinu zapucao i glumac koji, takođe, ima i muzički pedigre sa "Kuguarsima" - Dragan Gagi Jovanović. Popularni Zemunac poslednjih godina ponosno ističe da je postao i Zlatiborac, a onda je, sa suprugom Brankom Pujić, kupio i garsonjeru u Herceg Novom. Taman, kad krenu na more, Zlatibor im je na pola puta, pa mogu i da predahnu, a da pritom ne budu gosti već svuda - svoji na svome.