NA festivalu "Slavjanski bazar" u Vitepsku u Belorusiji, koji je počeo u 12. jula, u petak veče zakazane koncerte imali Emir Kusturica i "No smoking orkestar" i Goran Bregović sa "Orkestrom za svadbe i sahrane". Na plakatu koji najavljuje koncert, navedeno je da su Kusturica i njegov bend iz Srbije, a Bregović i njegov orkestar iz Bosne i Hercegovine, iako i on i članovi njegovog orkestra žive u Srbiji. Doduše, Brega je još 2011. u razgovoru sa čelnicima Sarajeva rekao da namerava da se sa porodicom vrati u rodni grad, gde bi nastavio svoj stvaralački rad. Vođa najpopularnije jugoslovenske rok grupe "Bijelo dugme" je dve godine kasnije osnovao u Sarajevu Fondaciju "Gorica - Goran Bregović", u želji da podrži i stipendira učenike i studente romske nacionalnosti, državljane BiH, koji imaju želju, ali ne i mogućnost da se muzički obrazuju.

Pročitajte još - Goran Bregović za “Novosti: Moramo naučiti da živimo sa različitima

U najavi koncerta Kuste i "No smoking orkestra" navedeno je da svirka nije za "slabe duhom", te da publika mora samo da sluša, peva, igra i raduje se, učestvujući u genijalnoj predstavi nadarenog režisera.

Inače, Kusta i Brega su venčani kumovi. Režiser je bio svedok kompozitoru kada je ženio Dženanu Sudžuku. Oni su tada bili i saradnici - Brega je komponovao muziku za Kustine filmove, ali je za "Arizona drim" umesto svoje, autorske kompozicije, podmetnuo korzikansko-jevrejsku pesmu, zbog čega je režiser imao grdnih problema.

Otada njih dvojica ne razgovaraju, ali se sreću na koncertima svojih grupa, najčešće širom bivšeg Sovjetskog Saveza, gde im je tržište zajedničko.

Emir Kusturica, Foto: D. T. Zeko

Pročitajte još - Emir Kusturica: Srbe ne sme da izjeda nametnuta krivica

Ipak, čini se da Rusi malo više vole i cene Kustu, koga je predsednik Vladimir Putin odlikovao Ordenom prijateljstva. Tome u prilog govori i činjenica da Bregin orkestar na zajedničkim koncertima ili festivalima, uvek svira pre Kustinog. A ako se i sretnu negde između bine i garderobe, venčani kumovi se jedan drugome - ne javljaju!

Goran Bregović, Foto M. Anđela