NAŠI vrhunski umetnici, džez muzičar Jovan Maljoković i violista Dejan Mlađenović, oduševili su italijansku publiku na "Danima srpske kulture" u Napulju. U saradnji srpske ambasade u Italiji i Uprave grada Napulja, u čuvenom zamku Kastelo nuovo 7. jula je nastupio sjajni violista, a dan kasnije na istom mestu i proslavljeni džez saksofonista sa svojim "Balkan salsa bendom".

Mlađenović se ljubiteljima klasične muzike predstavio ekskluzivnim programom, istakavši da su srpski umetnici, predstavnici dva muzička žanra, imali vrhunske nastupe, a poseban osećaj bio je kada je garda svirala našu himnu "Bože pravde".

- Koncert je bio izuzetno uspešan, a naša umetnost je predstavljena na najvišem nivou - kaže za "Novosti" Mlađenović. - Svirao sam Baha, premijerno sam izveo "Dream on" profesorke Milene Stojadinović Milić i kompoziciju "Sekvenca broj 6" za violu solo, jednog od najvećih kompozitora 20. veka Lučana Berija.

Pročitajte još - Naša tanana srpska duša

Organizacija je bila sjajna, a Italijani fascinirani našim nastupom. Njima je muzika u krvi, ili ste ih kupili ili niste. Ako pokažu oduševljenje, znači da su, zaista, oduševljeni. To je prednost naroda sa juga. Ovo nije atletika, ne može da se meri ko je najbolji u nekoj disciplini. Jednostavno, ili kupite nečiju dušu i srce muzikom ili ne.

"Danima srpske kulture" prisustvovali su predstavnici naše ambasade u Rimu, Ministarstva kulture, kao i čelnici grada Napulja. Istaknuti džez saksofonista, kompozitor i aranžer Jovan Maljoković, koji je nastupao na mnogim domaćim i inostranim scenama, naglašava da mu je bila čast da predstavlja Srbiju na toj manifestaciji.

Dejan Mlađenović i Milena Stojadinović Milić sa fanovima, Foto: Mario Occhiobuono

- Imali smo predivan koncert, već na početku je uspostavljena divna amtosfera između nas i publike - ističe za naš list Maljoković, koji sutra nastupa na manifestaciji "Mermer i zvuci" u Aranđelovcu.

Pročitajte još - Jovan Maljoković: U bedi je teško uvećati natalitet

- Posetioci su nam non-stop aplaudirali, predstavio sam srpsku muziku sa etno-džez albumom "Duša tanana" koji je snimljen sa namerom da publici u inostranstvu prikažemo lepotu naše muzike. Svirao sam i kompozicije koje sam ranije obradio u stilu naše i balkanske muzike. Italijanska publika je izuzetno muzikalna, naročito južnjaci. Mislim da im se srpska i balkanska muzika svidela, to se videlo po njihovim reakcijama. Smatram da smo predstavili Srbiju u najboljem svetlu, ali divno je bilo i kako su nas oni predstavili. Govorili su mnogo lepo o Srbiji.