NA Petrovaradinskoj tvrđavi u četvrtak veče počinje festival "Egzit 2018", sa epitetom najboljeg u Evropi, na kojem će do nedelje 15. jula, na više od 40 bina i zona, nastupiti svetske zvezde kao što su Grejs Džons, "Migosi", Solomun, Amelija Lens, Zigi Marli, Karl Kreg, Dejvid Geta, Martin Gariks i mnogi drugi.

Organizatori najavljuju spektakularno otvaranje na glavnoj festivalskoj bini u 22.45, na kojoj će prvi put u istoriji "Egzita" nastupiti Sergej Polunjin, jedna od najvećih baletskih zvezda našeg doba, uz "Almazijan simfoniju", gudački orkestar predvođen jermenskim virtuozom na violini, koji izvodi klasičnu muziku u "krosover" stilu.


Pročitajte još: PRATEĆI PROGRAM "EGZITA": O zapošljavanju mladih i slobodi

Sledi, po tradiciji, veličanstveni vatromet posle kojeg na scenu izlazi art-pop bend "Fiver rej", a zatim i trenutno najpopularnije hip-hop zvezde iz SAD, "Migosi".

U "Egzit" kamp, smešten na kupalištu "Štrand", koji prima 4.000 kampera, juče su pristigli prvi posetioci festivala, njih više od 500 i to iz svih krajeva Srbije, Francuske, Holandije, Turske, Mađarske, Grčke, Švajcarske, Islanda, pa čak i iz SAD, Bahreina i Irana. Sedmodnevni smeštaj u kampu sa svim sadržajima, od "lokera", tuševa, toaleta i restorana u kojima su cene uobičajene, košta 4.500 dinara, a glavni "udar" gostiju očekuje se danas. Organizatori kampa nadaju se da će kapacitet biti popunjen, s obzirom na to da je unapred rezervisano oko 80 odsto smeštaja.

- Prvi put sam došao u Srbiju, evo, pre dva sata i oduševljen sam - kaže Roman Kombije (20), koji je doputovao vozom sa drugarom Gvenenom Maršavidom iz Bretanje. - Prvi utisci su predivni, vreme je lepo, a Novi Sad, na prvi pogled prelep. Postavili smo šator, idemo na ručak, pa u obilazak grada. Uživaćemo, sigurno, jer više naših favorita nastupa na "Egzitu". U nedelju ćemo navijati za Francusku u finalu Svetskog prvenstva u fudbalu. Naravno, poneli smo zastavu naše zemlje.


Pročitajte još:"Egzit" najbolje povezuje Balkan

Takođe iz Francuske, iz Pariza, doputovala je i Lora Lubestar (18), koja je prvi put u Srbiji.

- Hrana je odlična, to mi je najvažnije, a očekujem predivnu zabavu. Moj favorit je Dejvid Geta - kaže Lora.

U kampu je obezbeđen i smeštaj za volontere, koji ove godine dolaze i iz drugih zemalja. Samo iz Grčke juče je došlo 60 mladića i devojaka, koji će imati obaveze po šest časova dnevno.


foto D.Dozet

VANREDNI VOZOVI

SRBIJA voz a. d. uvodi u vreme održavanja "Egzita" od danas do 16. jula, vanredne vozove. Iz Pančeva Vojlovice, preko Beograd Centra, do Novog Sada polazak je u 15 i 10, a iz Novog Sada za Pančevo Vojlovicu u 6 i 45 časova. Informacije o polascima dostupne su i na sajtu Srbvoz.rs, kao i na fejsbuk-stranici Srbija voza.

foto D.Dozet

BESPLATAN TAKSI

ZA bezbedan dolazak na Petrovaradinsku tvrđavu, kao i povratak sa nje, ove godine brinu se Agencija za bezbednost saobraćaja, Kompanija "Hajneken Srbija" i "Egzit fondacija", koji će omogućiti posetiocima besplatan taksi prevoz na teritoriji Novog Sada od 12. do 15. jula. Taksi vaučere za dolazak ili odlazak sa "Egzita", festivalska publika moći će da preuzme u "Indžoj responsibili zoni", u okviru samog festivala, posle učešća u kvizu u kojem će kroz različite igrice moći da saznaju mnogo toga u vezi sa ispravnim ponašanjem u saobraćaju.


foto D.Dozet

NOVO RUHO "DENS ARENE"

POSETIOCE festivala dočekaće kompletno redizajnirana "Dens arena", najveći plesni podijum na Balkanu, koja je široka čak 59 i visoka 18 metara, sa krilima podignutim za još tri metra u odnosu na prošlu godinu. Cela konstrukcija nosi rekordnih 1.142 LED panela spojenih u atraktivan scenski raspored.