VEST da će se es-ef serija "Kripton" (utorkom u 20.00 na HBO), čija je radnja smeštena na Supermenovu rodnu planetu 200 godina pre njenog uništenja, snimati u Beogradu - odjeknula je prošle godine u domaćoj javnosti kao bomba. Sedma sila je danima opsedala beogradsko brodogradilište, gde je bio smešten set avanturističke drame autora Dejvida S. Gojera (tvorac filmova o Betmenu), dok su (za nas mahom nepoznati) glumci u slobodno vreme upoznavali naš glavni grad i fotografije s njegovim znamenitostima kačili na "Instagram". Nakon što je pala poslednja klapa pilot--epizode, producenti "Kriptona" naprasno su odlučili da spakuju kofere i sa Supermenovim dedom "odlete" u Severnu Irsku i tamo nastave snimanje. Šuškalo se da su to uradili zbog nestabilne političke i ekonomske situacije u regionu.

Da su joj Beograd i srpsko gostoprimstvo ostali u lepom sećanju, otkrila je u ekskluzivnom intervjuu za "TV novosti" glumica En Ogbomo. Toliko joj se, kako kaže, dopala naša prestonica da jedva čeka da je ponovo poseti.

- Obožavam Beograd! Obožavam Srbiju! Verujte, ono što sam očekivala da ću pronaći u vašoj zemlji bilo je potpuno suprotno od onoga što sam u Beogradu dobila. Dočekali su me najtoplija dobrodošlica i grad prepun zanimljivosti. Uživala sam u šetnjama i u obilascima vaših restorana. Ono što će vas verovatno mnogo iznenaditi, u vašoj prestonici pronašla sam neke od najboljih vegetarijanskih restorana na svetu! Beograd je divno mesto s bogatom istorijom. Ljudi su ti koji čine dušu ovog grada. To se vidi u kreativnosti na svakom koraku. Tako je mnogo malih nezavisnih brendova i butika. Sve odiše posebnošću. Takođe, i ostatak ekipe koji je sa mnom proveo to vreme u Beogradu, učinio je da utisak bude još bolji. Zajedno smo delili te posebne trenutke. Žao mi je što smo otišli iz Srbije, što nismo kod vas nastavili da snimamo seriju. Želim da se vratim jednog dana i ponovo proživim sva divna iskustva koja sam doživela.


Pročitajte još - Supermen sleteo u Beograd


* Glumite u seriji koja prati život Supermenovog dede. Kako biste preporučili "Kripton" poklonicima Klarka Kenta?

- Serija govori o planeti sa koje potiče Supermen. Međutim, priča nas vraća u prošlost 200 godina pre nego što smo upoznali ovog superheroja. I dok otkrivamo izvor prave opasnosti koja se vekovima polako namicala nad sudbinom generacija njegove porodice, naša uloga bila je da dočaramo taj život pun neizvesnosti i pretnji koje su krojile život na Kriptonu i vodile ga kraju kakav poznajemo. Ono što je bilo uzbudljivo za mene kao glumicu jeste to da smo bili deo sveta koji nikada ranije nismo videli. Dodatno, čini mi se da tokom 10 epizoda prve sezone uopšte nije reč samo o Kriptonu. Na neki način, ova serija oslikava i našu stvarnost. Kao u ogledalu. Bojim se da bi Zemlja mogla da doživi istu sudbinu.

* Zbog čega ste odlučili da prihvatite ulogu Džejne Zod?

- Reč je o i posebnoj ženi. Ona je izuzetno fizički sposobna i moćna. Donekle podseća na Amazonku koju sam igrala u filmu "Čudesna žena". Postoji nešto privlačno u tome da glumim lik koji nema supermoći, već je psihološkim i fizičkim sklopom predodređen da bude istinski junak. Džejna Zod je snažna i složena kao ličnost. Puna je sukoba i suprotnosti na unutrašnjem nivou. Osuđena je na to da donosi neke odluke koje bi najradije prepustila drugima. Život stalno postavlja nove izazove pred nju. Sve to me je fasciniralo i nateralo da bez mnogo razmišljanja pristanem da postanem Džejna Zod. Na kraju, Dejvid S. Gojer je stao iza ovog projekta. Da li se takva ponuda odbija?

* Prepoznajete li se u nekim osobinama vaše junakinje? Šta vam je bio najveći izazov?

- Najviše mi se dopada njena životna filozofija. Ne bih je slepo sledila, ali oduševljava me to što ona stoji iza jedne ideje u koju čvrsto veruje. To govori o njenoj zrelosti i kompletnosti kao ličnosti. I baš u tome najviše pronalazim sebe. Ipak, kao glumica, imam dužnost da se poistovetim sa svim onim ostalim osobinama koje su mi strane i gledaocima ih dočaram kao da sam to baš - ja. Eto, recimo, ona ponekad ima obavezu da ubije. U stvarnom životu, nikad se nisam susrela s tim. Ali da bih ovom ulogom ostavila verodostojan pečat u seriji bilo je neophodno da istražim i taj aspekt njene, ali i svoje ličnosti. Morala sam da otkrijem kako bih i u kojim uslovima mogla nekog da ubijem. To je bio najveći izazov sa kojim sam se susrela.


IZ POZORIŠTA OSVAJA HOLIVUD

MADA je tek počela da gradi karijeru u Holivudu ("Čudesna žena", "Liga pravde" i "Svetski rat 3") En ima dug staž u pozorištu. Završila je prestižnu Londonsku akademiju muzike i dramskih umetnosti, a od 2002. je član Kraljevskog narodnog pozorišta. Bila je i deo glumačke postave koja je u Kraljevskom Šekspirovom teatru od 2006. do 2008. izvodila osam komada ovog čuvenog dramskog pisca i za to nagrađena priznanjem Lorens Olivije.