BEOGRAD - Glumac Miloš Biković sledeće nedelje će ponovo posle kraće pauze, prouzrokovane brojnim profesionalnim obavezama pre svega u inostranstvu, zaigrati u ulozi Armana Divala u melodrami "Dama s kamelijama".

Predstava, nastala po romanu Aleksandra Dime sina, u režiji Juga Radivojevića, koja se već pet sezona igra na "kartu više", biće izvedena 14. juna na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

"Veoma mi je drago što se ponovo vraćam toj ulozi", rekao je Biković u intervjuu za "Pozorišne novine", a njegova direktna partnerka na sceni, kao Margarita, biće Marija Vicković, koja tu rolu neprekidno tumači od premijernog izvođenja, 1. oktobra 2013.

u sentimentalnoj i realističnoj ljubavnoj priči Arman Dival, mladić iz ugledne porodice, zaljubljuje se u nesrećnu i bolesnu parisku kurtizanu Margaritu Gotje.

PROČITAJTE JOŠ - Ispit položio na ledu

"Mislim da je, pre svega, za uspeh predstave zaslužan univerzalni i arhetipski siže maestralnog romana Aleksandara Dime. Režija i gluma su manje ili više uspešno pokušavali da sustignu genijalnost pisca, ali ono što je najvažnije jeste to da se nismo pravili pametnijim od njega. Ljudi su željni lepote i ideala u ovom vremenu cinizma", smatra Biković.

Izbor između ljubavi i mržnje je, prema njegovim rečima, jasan i jednostavan, ali između oproštaja i mržnje nije.

"Mislim da je u ovoj predstavi strašnije pitanje oproštaja, jer, oproštaj i jeste ljubav. Samo oproštaj je aktivna ljubav, a ne ideal u mislima ili na papiru", rekao je Biković.

Prošlost je, naglašava Biković, definisana našim izborima, ali i okolnostima.

"Da bismo nekome sudili, moramo razumeti okolnosti, dušu i stanje čoveka koji se našao u tim okolnostima, a to je nemoguće. Zato je svaki sud ljudski osuđen na zlo. Jedino je oproštaj pravilan izbor zato što smo svi grešni, pa će i nama oproštaj biti potreban. Nažalost, malo ko ima snage za oproštaj", rekao je popularni glumac, koji je nastupao i na sceni čuvenog Moskovskog umetničkog akademskog teatra (MHAT) i sarađivao sa slavnim ruskim rediteljem i glumacem, oskarovcem Nikitom Mihalkovim u filmu “Sunčanica“.

PROČITAJTE JOŠ - FOTO: Ovacije za mistični "lov" u kazinu

Svoju uspešnu internacionalnu karijeru, Biković je nedavno obogatio i ulogom u filmu "Izvan granica realnosti", u kojem igra i Antonio Banderas.

Pored Bikovića i Vicković, u ansamblu predstave "Dama s kamelijama" su Nebojša Dugalić (Žorž Dival), Slobodan Beštić (Grof de Žire), Stela Ćetković (Pridans), Zorana Bećić (Nanin), Dimitrije Ilić (Varvilj), Andreja Maričić (Gaston Rije), Milena Ðorđević (Nišeta), Lepomir Ivković (Gustav) i Bojana Stefanović (Olimpija).