NA nedavno završenom 13. međunarodnom festivalu slovenske muzike "Harmonija" u Belgorodu u Rusiji, učenici muzičke škole "Kosta Manojlović" iz Zemuna postigli su odlične rezultate i u najboljem svetlu predstavili Srbiju. "Harmonija" je specifično takmičenje zato što se izvode dela isključivo slovenskih kompozitora. Nastupio je 521 takmičar iz Rusije, Srbije, Ukrajine, Belorusije, a nadmetali su se u različitim starosnim kategorijama, na različitim instrumentima.

Pobednici u svojim kategorijama bili su Mihajlo Petrić (klavirska harmonika) i Igor Filipović (dugmetara), iz klase profesorke Danijele Rakić. Danica Bošković, takođe Danijelina učenica, osvojila je drugo mesto (klavirska harmonika), dok je prvo mesto u kategoriji flauta pripalo Andriji Sekuliću, iz klase profesorke Tijane Krstić.

PROČITAJTE JOŠ: Slovenska klasika na Mećavniku


Tokom festivalskih dana učenici su prisustvovali predavanjima i seminarima poznatih profesora i kompozitora Jevgenija Derbenka, Romana Bažilina i Mihaila Šarabarina. Profesorka Danijela Rakić održala je master klas na Belgorodskom koledžu umetnosti i kulture i gostovala na tamošnjoj televiziji. Čast da nastupe na "Svečanom koncertu laureata" u Belgorodskoj filharmoniji imali su Petrić i Sekulić. Inače, opština Zemun pomogla je učenicima da kupe karte za ovo putovanje, a domaćini su srpskoj delegaciji obezbedili besplatan smeštaj.