PIJANISTKINjU i pedagoga Julijanu Šarac svojevremeno je put iz rodnog Beograda preko Beča, gde je završila osnovne muzičke studije, odveo u Sidnej. Danas će u srpskoj prestonici promovisati prvi disk sa Mocartovim i Betovenovim kompozicijama, a na pitanje otkud ideja da se predstavi našoj publici, budući da živi u Australiji, Julijana za “Novosti” kaže:

- Mada sam već 15 godina u inostranstvu, vezana sam i dalje za Srbiju. Veliko mi je zadovoljstvo da publici ponudim klasičan repertoar koji se, nažalost, retko snima. Drugim rečima, da bar malo doprinesem gajenju umetnosti i kulture. Ovo je svakako i jedan od načina da održim kontakt sa domovinom.

Za mladu umetnicu poseban izazov je spajanje klasike i moderne muzike. Julijana je u Sidneju, gde radi kao asistent na muzičkom konzervatorijumu, snimila i obrade svetskih pop i rok hitova.

- Dva albuma su završena i čeka se objavljeivanje - ističe Julijana, koja priznaje da retko sluša našu muziku u Australiji.

- Većina spotova je već dostupna na “Jutjubu”, a kompozicije čine pop hitovi kombinovani sa klasičnim delima. Taj stil, poznat kao krosover, vrlo je aktuelan u svetu. Pored fokusa na kvalitet aranžmana, pažnja je takođe posvećena i spotovima.


PROČITAJTE JOŠ:Tajne mladog i uspešnog glumca: Nikola Rakočević gost u emisiji "Autoportret"


Vizuelni efekat dosta utiče na doživljaj muzike, i to sam izabrala za doktorski rad koji privodim kraju. Birala sam pesme koje rado slušam kao što su “I put a spell on you”, “Besame mucho”, “This love” i odlično su se uklopile sa kompozicijama Betovena i Baha. Za aranžmane je zaslužan ceo tim, a posebno kompozitor Ivan Ilić.

Njenoj odluci da se iz Beča preseli na drugi kraj sveta doprinelo je poznanstvo sa sadašnjim suprugom, koji je već živeo u Sidneju:

- Odlučili smo da živimo zajedno, tako da sam nastavila magistarske studije klavira na Sidnejskom konzervatorijumu. Nisam očekivala da je on na istom nivou kao vodeći muzički fakulteti u svetu. To me je inspirisalo da nastavim dalje i završim postdiplomske studije iz muzikologije, kako bih bila spremna za istraživački doktorski rad. Cilj mi je da ostanem na akademiji i da nastavim sa naučnim radovima, da i pop i klasičnu muziku predstavim na drugačiji način, a ne kako je to učinjeno u prošlom veku. To podrazumeva način na koji se dela izvode i vizuelno predstavljanje.