PEVAČICA narodne muzike Merima Njegomir dugo nije snimila novi album ali, po svemu sudeći, vredelo je čekati! Na radost publike, uveliko radi na disku na kome će se naći dve kompozicije Predraga Živkovića Tozovca i tri numere Bekija Bekića. Izlazak albuma se očekuje najkasnije do leta, a početkom juna istaknuta estradna umetnica održaće solistički koncert u renoviranom Domu sindikata u Beogradu.

- Sa Tozovcem, koji je moj venčani kum, snimila sam prvu ploču u karijeri 1977. i posle 40 godina ponovo ću na albumu imati njegove pesme - kaže, za "Novosti", Merima Njegomir. - To su prelepe kompozicije, Tozovac ima mnogo pesama ali se nerado odvaja od njih. Odabrao je dve najlepše pesme za mene i to mi je poklon od njega. Nikad nisam pravila koncerte da bih na njima promovisala album, već svoju umetnost i to što pesmom imam da kažem. Mislim da će moj nastup biti jedan od prvih koncerata narodne muzike u renoviranom Domu sindikata, dvorani koja pevačima mnogo znači.

* Sve se ređe snimaju kvalitetne narodne pesme?

- Zbunjena sam i ne znam šta bi trebalo snimati. Ovo što se sada peva je više zabavna muzika. Ti pevači uglavnom nastupaju u diskotekama, gde mladi ljudi igraju uz njihove pesme. Nemam ništa protiv toga, ali ja ne mogu da pevam takve pesme, ne leži mi. Ne mogu da stanem iza toga i nastaviću da radim u svom stilu. Nove pesme su lepe, ljubavne, sa modernim ritmom, naslanjaju se na tradiciju. Snimiću jednu pesmu na tekst Ruždije Krupe, koji je prethodnih 40 godina napisao mnogo hitova. Reč je o prelepoj numeri, koja podseća na izvornu muziku i stil Ksenije Cicvarić. Hoću da je snimim zbog sebe i svih koji me vole i poštuju.

SOFISTICIRANE RUSKE PESME MERIMA trenutno snima drugi album u karijeri sa ruskim pesmama. - Toliko znam ruskih pesama i toliko ih volim da bih mogla da snimim sedam-osam albuma - kaže pevačica. - Na prvom disku su bili poznate ruske pesme, a sada će biti malo finije, sofisticiranije, u originalnom izvođenju.

PROČITAJTE JOŠ - Merima Njegomir: Odmor u Nepalu


* Malo je pevača koji još drže do tradicije?

- Dužnost nam je da deci prenesemo ono što smo nasledili. Bez obzira na to što se vreme menja, muzika karakteriše jedan narod. Kad na radiju čujete određene tonove, odmah znate da li je grčka, turska ili arapska pesma. Kad čujete "Svilen konac" znate da je to srpska pesma. Volela bih da srpsku narodnu muziku više promovišemo u svetu. Mnogo mi je drago što na "Evrosong" ponovo idemo sa kompozicijom koja ima etno-motive. Treba da se predstavimo sa onim što je naše. Ne možemo uvek da pobedimo, ali zašto se ne bismo dobro predstavili?

* Da li je teško doći do dobre pesme?

- Nema mnogo dobrih pesama, autori pišu pesme za koje misle da će dobro proći kod omladine. Imamo li još nekog ko voli da sluša dobru narodnu muziku sa lepim tekstom? Trebalo bi da bude pesama za svakoga. Ja pevam za svoju ciljnu grupu, a to je ozbiljna publika koja će doći da me čuje na "Kolarcu" ili u Sava centru. Neću da razočaram ni publiku, ni sebe!