Slobodan Stefanović: Nije sve u sarmama i pečenju

Milica BOBINAC

10. 03. 2018. u 15:47

Glumac Slobodan Stefanović o novoj emisiji Mr. Kitchen na Top kanalu i kulinarskom umeću poznatih: Neverovatno je koliko hrana utiče na naše zdravlje, raspoloženje, energiju, kožu...

Слободан Стефановић: Није све у сармама и печењу

Foto Miša Obradović

DA nije samo ženama mesto kraj šporeta, dokazuje sve veći broj pripadnika jačeg pola koji se ne ustručavaju da sa svojim kulinarskim umećem stanu na crtu i najboljim kuvaricama. Baš sa jednim takvim dasom odlučili smo da porazgovaramo i otkrijemo šta ga privlači da stavi kecelju i zakuva, u vreme kad je brza hrana svima nadohvat ruke. Kroz mnoge pozorišne i televizijske uloge Slobodana Stefanovića smo upoznali kao glumca, a onda je odlučio da nam pokaže da poseduje još kvaliteta i svoju matičnu profesiju začini egzotičnim ukusima. Tako je postavši Gastroglumac osvojio publiku kulinarskim veštinama i zanimljivim receptima, koje objavljuje na istoimenom blogu i instagram - profilu. Na radost mnogobrojnih pratilaca društvenih mreža i onih koji vole da eksperimentišu sa ukusima, Stefanović je pokrenuo i TV emisiju Mr. Kitchen na TOP kanalu, gde gledaoci imaju priliku da svakog radnog dana od 9.45 i 17.10 saznaju mnoge zanimljivosti o hrani i nauče da naprave ukusan i zdrav obrok.

Na samom početku razgovora kaže nam da se danas svi podjednako interesuju za kuvanje, pa čak i oni koji nisu mnogo vešti u pripremanju specijaliteta.

- Ne postoji ograničenje. Svi vole da pogledaju kako se nešto sprema. Zato ću u emisiji imati mnogo gostiju. Uz hranu se ljudi najbolje opuste, pa onda i TV program dobije lep i opušten ton - priča voditelj.

* Po čemu će se vaša emisija razlikovati od ostalih kulinarskih formata?

- Mr. Kitchen je kolažnog tipa i obiluje mnogim zanimljivostima i savetima. Želim da u svakoj epizodi pokažemo minimum tri recepta, brza i jednostavna za pravljenje. Insistiram na zdravoj ishrani, a moji gosti će kuvati ono što inače najbolje spremaju. Otvorićemo razne teme, od afrodizijaka, veganstva kao predrasude, pa do sportske ishrane, i trudiću se da predstavim različite pristupe hrani.

* Kakve su prve reakcije gledalaca?

- Već posle premijernog izdanja publika je bila iznenađena vizuelnim identitetom i kvalitetom emisije i drago mi je što je odmah na početku porede sa svetskim produkcijama. Ispunio sam svaku zamisao i sve izgleda baš kako sam želeo.

* Kad se kod vas probudila strast prema kuvanju?

- Počeo sam kao tek svršeni student glume, koji se preselio u Beograd. Morao sam da naučim da kuvam osnovna jela, a onda sam se ozbiljnije zainteresovao kad sam otkrio da hrana može da bude egzotična i raznovrsna i da ne moramo da živimo samo na slavskom meniju: sarma, pečenje i sitni kolači. Hipertenzija je jedan od "krivaca" zbog čega sam počeo zdravo da se hranim još u ranoj mladosti. Neverovatno je koliko hrana utiče na naše zdravlje, raspoloženje, energiju, kožu... Zato bih voleo da probudim svest o važnosti zdrave hrane, jer imam utisak da ljudi ne znaju dovoljno o tome. U mojoj emisiji možete čuti informacije o namirnicama koje blagotvorno deluju na organizam, šta jesti u restriktivnim dijetama, kao i predloge za "obroke varanja", kada možemo da unosimo veću količinu ugljenih hidrata i šećera.

* Kojim kulinarskim tajnama pribegavate kad želite nekog da osvojite?

- Nedavno sam celu emisiju posvetio afrodizijacima, a sa gošćom blogerkom Majom Petrović pripremao sam pačije grudi sa pireom od cvekle. Jake boje, jaki ukusi i obavezno vino. Međutim, nema tog jela kojim možete da osvojite nekog ako se ne potrudite i na drugim poljima i ako se ne predate tome u potpunosti. Sve što je polovično traje kratko i nema mnogo čari. Zato se trudim da dajem 100 odsto od sebe u svemu što radim.

* Da li vam se tokom snimanja desilo da jelo izgori i ne ispadne kako ste želeli? Kakve trikove tada primenjujete kako biste izvadili situaciju?

- Kad su kamere uključene moram da razmišljam o mnogim stvarima: o gostu, namirnicama, onome šta želim da kažem... To je zahtevan posao koji traži punu koncentraciju. Naravno, dešavaju se nepredviđene stvari, pa pirei i sosovi nekad završe na mojoj košulji. Ali ovo je opuštena emisija i želim da sve bude spontano.

* Videćemo kako se poznati snalaze sa varjačom. Koliko su zvezde spremne da javno zakuvaju?

- Svi su bili oduševljeni pozivom da dođu u emisiju i pred kamerama pokažu svoje veštine. Naravno, ima onih koji ne znaju da kuvaju, pa i ne zalaze na nepoznatu teritoriju. Međutim, mnogo je više poznatih koji su spretni u kuhinji i spremni da pokažu svoje najbolje recepte. Pravo je uživanje kad ugostim veštog kuvara, jer onda samo prekrstim ruke i učim nove kulinarske tajne. "Fud blogeri" i profesionalni kuvari su najspretniji, jer znaju tačne mere i proces rada, pa kod njih nema greške.

* Osim korisnih saveta, u svakoj epizodi čućemo mnoge zanimljivosti u okviru rubrike "Da li ste znali". Koji podatak vas je najviše iznenadio?

- Dve japanske jubaru dinje koštaju 23.500 dolara. Takve informacije su više za rubriku "Verovali ili ne"!


NAJBOLjI AFRODIZIJACI

* AFRODIZIJAK koji uvek "pali" je..?

- Ako pričamo o hrani, to su uvek namirnice koje vizuelno imaju polne karakteristike: dinje, lubenice, smokve, zatim đumbir, krastavac, šargarepa... Međutim, stojim iza toga da nema boljeg afrodizijaka od karaktera i inteligencije koju posedujemo.


NE ODUSTAJEM OD GLUME

* DA LI STE odlukom da pokrenete emisiju o kuvanju glumu ostavili po strani?

- Nikad! Gluma je moja prva i jedina ljubav, a Mr. Kitchen je još jedna u nizu uloga. I dalje sam aktivan u Pozorištu na Terazijama, gde igram u predstavama "Fantom iz Opere", "Producenti", "Zona Zamfirova", Mamma Mia, "Grk Zorba"... Trenutno snimam popularne TV serije i preda mnom je veoma radna godina. Najbolje se osećam kad publici mogu da pokažem novu stranu svoje ličnost - naglašava zgodni Gastroglumac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije