Slobodan Stefanović: Nije sve u sarmama i pečenju
10. 03. 2018. u 15:47
Glumac Slobodan Stefanović o novoj emisiji Mr. Kitchen na Top kanalu i kulinarskom umeću poznatih: Neverovatno je koliko hrana utiče na naše zdravlje, raspoloženje, energiju, kožu...
Foto Miša Obradović
DA nije samo ženama mesto kraj šporeta, dokazuje sve veći broj pripadnika jačeg pola koji se ne ustručavaju da sa svojim kulinarskim umećem stanu na crtu i najboljim kuvaricama. Baš sa jednim takvim dasom odlučili smo da porazgovaramo i otkrijemo šta ga privlači da stavi kecelju i zakuva, u vreme kad je brza hrana svima nadohvat ruke. Kroz mnoge pozorišne i televizijske uloge Slobodana Stefanovića smo upoznali kao glumca, a onda je odlučio da nam pokaže da poseduje još kvaliteta i svoju matičnu profesiju začini egzotičnim ukusima. Tako je postavši Gastroglumac osvojio publiku kulinarskim veštinama i zanimljivim receptima, koje objavljuje na istoimenom blogu i instagram - profilu. Na radost mnogobrojnih pratilaca društvenih mreža i onih koji vole da eksperimentišu sa ukusima, Stefanović je pokrenuo i TV emisiju Mr. Kitchen na TOP kanalu, gde gledaoci imaju priliku da svakog radnog dana od 9.45 i 17.10 saznaju mnoge zanimljivosti o hrani i nauče da naprave ukusan i zdrav obrok.
Na samom početku razgovora kaže nam da se danas svi podjednako interesuju za kuvanje, pa čak i oni koji nisu mnogo vešti u pripremanju specijaliteta.
PROČITAJTE JOŠ: DVOSTRUKO SLAVLjE: Sergej Ćetković održao koncert i proslavio rođendan u Sava centru (FOTO)
- Ne postoji ograničenje. Svi vole da pogledaju kako se nešto sprema. Zato ću u emisiji imati mnogo gostiju. Uz hranu se ljudi najbolje opuste, pa onda i TV program dobije lep i opušten ton - priča voditelj.
* Po čemu će se vaša emisija razlikovati od ostalih kulinarskih formata?
- Mr. Kitchen je kolažnog tipa i obiluje mnogim zanimljivostima i savetima. Želim da u svakoj epizodi pokažemo minimum tri recepta, brza i jednostavna za pravljenje. Insistiram na zdravoj ishrani, a moji gosti će kuvati ono što inače najbolje spremaju. Otvorićemo razne teme, od afrodizijaka, veganstva kao predrasude, pa do sportske ishrane, i trudiću se da predstavim različite pristupe hrani.
* Kakve su prve reakcije gledalaca?
- Već posle premijernog izdanja publika je bila iznenađena vizuelnim identitetom i kvalitetom emisije i drago mi je što je odmah na početku porede sa svetskim produkcijama. Ispunio sam svaku zamisao i sve izgleda baš kako sam želeo.
* Kad se kod vas probudila strast prema kuvanju?
- Počeo sam kao tek svršeni student glume, koji se preselio u Beograd. Morao sam da naučim da kuvam osnovna jela, a onda sam se ozbiljnije zainteresovao kad sam otkrio da hrana može da bude egzotična i raznovrsna i da ne moramo da živimo samo na slavskom meniju: sarma, pečenje i sitni kolači. Hipertenzija je jedan od "krivaca" zbog čega sam počeo zdravo da se hranim još u ranoj mladosti. Neverovatno je koliko hrana utiče na naše zdravlje, raspoloženje, energiju, kožu... Zato bih voleo da probudim svest o važnosti zdrave hrane, jer imam utisak da ljudi ne znaju dovoljno o tome. U mojoj emisiji možete čuti informacije o namirnicama koje blagotvorno deluju na organizam, šta jesti u restriktivnim dijetama, kao i predloge za "obroke varanja", kada možemo da unosimo veću količinu ugljenih hidrata i šećera.
* Kojim kulinarskim tajnama pribegavate kad želite nekog da osvojite?
- Nedavno sam celu emisiju posvetio afrodizijacima, a sa gošćom blogerkom Majom Petrović pripremao sam pačije grudi sa pireom od cvekle. Jake boje, jaki ukusi i obavezno vino. Međutim, nema tog jela kojim možete da osvojite nekog ako se ne potrudite i na drugim poljima i ako se ne predate tome u potpunosti. Sve što je polovično traje kratko i nema mnogo čari. Zato se trudim da dajem 100 odsto od sebe u svemu što radim.
* Da li vam se tokom snimanja desilo da jelo izgori i ne ispadne kako ste želeli? Kakve trikove tada primenjujete kako biste izvadili situaciju?
- Kad su kamere uključene moram da razmišljam o mnogim stvarima: o gostu, namirnicama, onome šta želim da kažem... To je zahtevan posao koji traži punu koncentraciju. Naravno, dešavaju se nepredviđene stvari, pa pirei i sosovi nekad završe na mojoj košulji. Ali ovo je opuštena emisija i želim da sve bude spontano.
* Videćemo kako se poznati snalaze sa varjačom. Koliko su zvezde spremne da javno zakuvaju?
- Svi su bili oduševljeni pozivom da dođu u emisiju i pred kamerama pokažu svoje veštine. Naravno, ima onih koji ne znaju da kuvaju, pa i ne zalaze na nepoznatu teritoriju. Međutim, mnogo je više poznatih koji su spretni u kuhinji i spremni da pokažu svoje najbolje recepte. Pravo je uživanje kad ugostim veštog kuvara, jer onda samo prekrstim ruke i učim nove kulinarske tajne. "Fud blogeri" i profesionalni kuvari su najspretniji, jer znaju tačne mere i proces rada, pa kod njih nema greške.
PROČITAJTE JOŠ: Medunjanin: Služim pesmi koja u srce dira
* Osim korisnih saveta, u svakoj epizodi čućemo mnoge zanimljivosti u okviru rubrike "Da li ste znali". Koji podatak vas je najviše iznenadio?
- Dve japanske jubaru dinje koštaju 23.500 dolara. Takve informacije su više za rubriku "Verovali ili ne"!
NAJBOLjI AFRODIZIJACI
* AFRODIZIJAK koji uvek "pali" je..?
- Ako pričamo o hrani, to su uvek namirnice koje vizuelno imaju polne karakteristike: dinje, lubenice, smokve, zatim đumbir, krastavac, šargarepa... Međutim, stojim iza toga da nema boljeg afrodizijaka od karaktera i inteligencije koju posedujemo.
.jpg)
NE ODUSTAJEM OD GLUME
* DA LI STE odlukom da pokrenete emisiju o kuvanju glumu ostavili po strani?
- Nikad! Gluma je moja prva i jedina ljubav, a Mr. Kitchen je još jedna u nizu uloga. I dalje sam aktivan u Pozorištu na Terazijama, gde igram u predstavama "Fantom iz Opere", "Producenti", "Zona Zamfirova", Mamma Mia, "Grk Zorba"... Trenutno snimam popularne TV serije i preda mnom je veoma radna godina. Najbolje se osećam kad publici mogu da pokažem novu stranu svoje ličnost - naglašava zgodni Gastroglumac.