Kad se pomeša pasulj s medom
22. 02. 2018. u 09:51
Spremali smo specijalitete sa Stevom Karapandžom i Lepim Brkom na druženju sa Kičn TV i MTS
Lepi Brka i Steva Karapandža Foto D. Milovanović
KAKO se slažu piletina i čokolada, ali i pasulj i med otkrili smo prekjuče, na druženju koje su upriličili Kičn TV i Telekom u školi kuvanja "Il primo". Odmah na ulasku dobili smo kecelje, jer je usledila priprema jela s čuvenim kuvarom iz bivše Jugoslavije, Stevom Karapandžom, koji nas je primio u tim. Drugu ekipu predvodio je njegov kolega Nenad Gladić, alijas Lepi Brka.
Šta se kod nas krčkalo? Za predjelo smo pripremali bejbi kapreze na ražnjićima s pestom od rukole, a za glavno jelo pileću saltimboku na ražnjićima, s čokoladnim čili umakom. U našem timu bile su četiri dame i Karapandža, koji je odmah šeretski rekao da obožava da se gura s lepim ženama. Svaka od nas dobila je zaduženje, seckao se beli luk, blendirala rukola s indijskim orahom, pravio umak od čokolade uz tek toliko čilija da stane na vrh noža...
Pileći file seckan je na komadiće, koji su potom rolovani pršutom i listom žalfije i prženi na mešavini putera i maslinovog ulja. Saznali smo da Karapandža još više od rukole voli rigu, da ima punu baštu ruzmarina i začinskog bilja koje "šiša" prilikom pripreme jela, da nema mobilni telefon, ali i da, dok kuva, moraju svi radni elementi da budu čisti sve vreme.
I, dok se sve caklilo, u rerni se kratko zapecao pomenuti specijalitet. U međuvremenu, protivnička ekipa mlela je na mašini za meso pasulj i orahe, seckali su lososa, te nismo znali šta nas tamo čeka... Osetili smo takmičarski duh, jer je Brka stalno isticao kako su najbolji.
Pročitajte još - Nenad Gladić: Hranu treba poštovati
- Pravili smo bombice od pasulja, sa smokvom, suvim grožđem, lešnikom, orasima i medom i tri vrste začina, i tartar od lososa - kaže nam Brka. - Recept sa pasuljem je moj - nedavno sam bio u Trebinju na poziv slou-fud udruženja da im osmislim jelo koje bi "koristilo" njihove lokalne proizvode. Među njima je bio i grah "poljak", koji je zgodan za ovakve kolače jer je prilično suv, nikada ne može da se raskuva, ne kupi vodu. Kad se samelje sa smokvama i suvim grožđem bude sve ukusno i podseća malo na kesten.
Brkina ekipa
.jpg)
Vidno raspoloženog, nasmejanog Karapandžu pitali smo koliko puta je dosad napravio saltimboku i kapreze na ovaj način:
- Ovako još nikada nisam radio, jer je ovo varijanta zalogaja. Imao sam saltinboku na jelovniku u restoranu u Švajcarskoj, pravili smo je od telećeg odreska koji se prekrivao dobrim šnitom pršuta, stavljali na to dva-tri lista žalfije, pričvrstili čačkalicom i pekli na kombinbaciji maslinovog ulja i putera. S jedne strane se bolje zapeče, a na drugu okrenete tek toliko da dobije bojicu. Meso se zatim vadi na tanjir za serviranje, a ostatak masnoće se poprska suvim vinom, doda se par kockica putera i malo se prodrma da se on umeša u ostatak umaka, kojim se posle preliva saltinboka. Mi smo je sad servirali s čokoladom koja je malo ljuta od čilija - kaže nam Karapandža.
Novinarke "Novosti"sa Stevom
.jpg)
Šta još da vam kažemo? Gosti na druženju uživali su u nespecifičnim jelima, umakali su se pileći ražnjići u čokoladu, zaslađivalo kolačima od pasulja, zalivalo vinom. Atmosfera topla, kao na kućnom slavlju. A za vas spremaju majstori kulinarstva, čije tajne imate priliku da kradete u hodu!
Stevin tim
.jpg)
PILEĆA SALTIMBOKA S ČOKOLADOM
Potrebno je: 50 kom pilećeg belog mesa (isečeno na tanke šnicle), 25 listova pršute, 50 ražnjića,10-ak kom listića sveže žalfije, 200 g putera, 1 grana svežeg ruzmarina, čili paprika, 400 g čokolade, 2 dl neutralne pavlake.
Priprema: Šnicle prekriti pršutom i nataći na ražnjić, posoliti ih i pobiberiti, pa pržiti u tiganju sa kombinacijom putera i maslinovog ulja. Po završenom prženju šnicle zapeći u rerni na 190 stepeni oko devet minuta. Zagrejati neutralnu pavlaku do ključanja, pa njome preliti izlomljenu čokoladu. Mešati i začiniti ruzmarinom i čilijem. Ražnjiće prelivati umakom od čokolade i jesti.