PUBLIKA je večno željna domaćih ostvarenja. Gotovo svi televizijski serijali rađeni u srpskoj produkciji po pravilu su gledani, jer smo znatiželjni da vidimo kako naši igrani sunarodnici žive svoje živote, uz sve one male i velike stvari koje ih čine. Scenarista i autor najgledanijeg igranog TV serijskog programa na prostoru Srbije, Radoš Bajić, rešio je da nas ponovo obraduje - danas e počelo snimanje njegovog najnovijeg projekta "Šifra Despot", u koprodukciji TV Pink i Kontrast studiosa.

Reč je o ambicioznoj seriji od 60 četrdesetminutnih epizoda, čije će prikazivanje početi u februaru 2018. godine - premijerno u najgledanijem terminu na programima TV Pink, kao i širom regiona. Po odrednici, serija je elegična socijalna komedija naravi i mentaliteta, smeštena u ambijent metropole, ali i u autentična srpska predgrađa, varošice, gradove, sela, zaseoke...

Pročitajte još: Radoš i Nedeljko Bajić: Porodična sloga je ključ uspeha

Otkuda baš naziv "Šifra Despot"? Pa, glavni junak serije je Despot Despotović (Đorđe Marković), pomalo nespretan talentovani kompjuterski programer srećne ruke, čije dogodovštine ćemo pratiti sve vreme.


Junaci serije

Kako to kod Bajića obično biva, svi protagonisti imaju, ponekad zaboravljena, srpska imena, kao svojevrsni čuvari tradicije. Tako je Despotov otac Života (Radoslav Milenković), penzionisani potpukovnik, a majka Rumenka (Branka Šelić), kondukterka u invalidskoj penziji. Prema rečima autora, serija će u tematskom, vizuelnom i socijalnom smislu odslikati vreme u kom živimo.

Pročitajte još: Musketari sa Prve

Nastojanje glavnog lika da preživi i da obezbedi sopstvenu egzistenciju kao jedini zaposleni u svojoj softverskoj kući Despot & Co, u svakoj od epizoda vodiće njega i gledaoce na najrazličitije lokacije i u socijalne sredine. Od farme ćuraka, fitnes centra, bolnice, fabrike, advokatske kancelarije, nevladine organizacije, preko političke partije, staračkog doma, sportskog kluba i kladionice, do banke, škole plesa, modnog salona. To predstavlja zanimljiv dramaturški i scenaristički okvir za razvoj komediografskih odnosa, ali i društveno odgovornih tema. Dakle - red zabave, red opore zbilje.

Projektu svakako dodaje na težini to što će se, uz Radoša Bajića, režije latiti i Dejan Zečević, dok su saradnici na scenariju dramaturškinja Maja Todorović i reditelj Milan Konjević. Kadrovi "Šifre Despot" biće snimani u Beogradu, Smederevskoj Planaci, Vrnjačkoj Banji, Irigu, Šapcu i drugim gradovima i selima širom Srbije.

GLUMAČKA PODELA

VIŠE od 150 glumaca zaigraće u seriji "Šifra Despot", a, uz značajna i afirmisana imena, videćemo i mlade talente, kao i debitante. Uz pomenutog Markovića, Milenkovića i Šelićevu, neki od članova ovog velikog TV tima su: Ljiljana Stjepanović, Tamara Krcunović, Olga Odanović, Radoš Bajić, Mihajlo Janketić, Lidija Vukićević, Branislav Lečić, Katarina Gojković, Dubravko Jovanović, Marijana Mićić, Sofija Rajović, Iva Štrljić, Ivan Bosiljčić, Nedeljko Bajić, Suzana Mančić, Danica Maksimović, Zinaida Dedakin, Nela Mihailović, Milan Kalinić, Isidora Minić, Nada Macanković...