PRVA izložba grožđa i vina na gradskom pristaništu u Smederevu održana je davne 1888. godine, a u sredu je na istom mestu 130. put počela "Smederevska jesen", jedna od najstarijih privredno-turističkih manifestacija u Srbiji. Nastup tamburaškog orkestra "Uspomene" najavio je feštu, koja će do 10. septembra, uz bogat kulturno-umetnički program, slaviti grožđe i vino.

Na gradskom trgu večeras, posle uličnog performansa "Rađanje vinove loze" pozorišta "Patos", nastupaju omladinski horovi "Vojs" iz Italije i lokalni "Kir Stefan Srbin", dok će zvezda večeri - Alen Islamović, od 22 sata pevati hitove grupa "Bijelo dugme" i "Divlje jagode", čiji je bio član.

Ipak, zvanično, svečano otvaranje manifestacije je sutra i taj dan će biti posvećen privrednicima, a po podne će gradskim trgom defilovati karnevalske trupe. Večernji program u Malom gradu otvaraju Jadranka Jovanović i Oliver Njego, uz klavirsku pratnju Nikole Rackova, dok će na trgu od 22 sata Gradski simfonijski orkestar Kragujevca i grupa "Osvajači" održati koncert "Simfonija Smaka", pod dirigentskom palicom Vojkana Borisavljevića.

Najmlađim posetiocima najzabavnije biće u subotu, jer se već od podneva održavaju predstave, nastupi folklornih grupa, viteški turniri, a pevaće im i "Kolibri". U Malom gradu od 20 sati nastupa etno-grupa "Vrelo", dok je pola sata kasnije na trgu "Garavi sokak". Nakon njih, večernji koncert pod nazivom "Smederevo, grade od starina" održaće Merima Njegomir, Dragica Radosavljević Cakana, Snežana Đurišić i orkestar Ljubiše Pavkovića.

Poslednjeg dana manifestacije u Malom gradu, Ljuba Ninković, nekadašnji član sastava "S vremena na vreme", predstaviće novi solo album "Hodač", a na trgu će od 22 sata koncert održati Aca Likas, dok će "Smederevska jesen" biti zatvorena u ponoć uz vatromet.