GLUMAC Bogoljub Mitić Đoša preminuo je danas u 49. godini u Beogradu od srčanog udara. Vest o preranoj smrti popularnog Bata Đoše iznenadila je i rastužila njegove prijatelje i kolege, ali i publiku širom Srbije koja ga pamti po komičnim ulogama koje su bile njegova specijalnost. Glumac se, navodno, poslednjih dana žalio na bolove u grudima, ali svi su verovali da će prevazići zdravstvene probleme. Niko nije slutio ovakav tragičan kraj.

Bogoljub Mitić je rođen u Vlasotincu 12. januara 1968, a nadimak Đoša dobio je po istoimenoj ulozi u TV seriji "Porodično blago", scenariste Siniše Pavića. Bila je to njegova prva televizijska uloga koja mu je donela veliku popularnost. Igrao je u leksovačkom Narodnom pozorištu, u projektima "Agencija za SIS", "Seljaci", "Crni Gruja i kamen mudrosti", "Tajna porodičnog blaga" i "Porodično blago 2". Đoša je bio prepoznatljiv po humoru, pozitivnom duhu i nepresušnom optimizmu. Ponosio se južnjačkim dijalektom, kojeg nije želeo da se odrekne, jer je verovao da se u dijalektima krije bogatstvo srpskog jezika. Zahvaljujući njemu, govor južnjaka razumeli su svi. Ponosan je bio na rodno Vlasotince, a podjednako je voleo i Leskovac, grad na čijim je pozorišnim daskama dobijao aplauze publike koja ga je poštovala.

- Đoša je kroz glumu prevazišao okvire leskovačkog Narodnog pozorišta i pojavljivanjem u velikim televizijskim projektima postao poznat publici širom regiona - kazao je Stanislav Grujić, direktor Narodnog pozorišta u Leskovcu. - Bio je opčinjen glumačkim zanatom iako se za taj poziv nije školovao. Za Đošu ništa nije bilo nemoguće. Vredno je učio i napredovao i pokazao da se posvećenošću poslu može postići veoma mnogo. Tužni smo jer nas je prerano napustio i tako nas uskratio za još mnogo uloga.

Poslednjih pola godine Đoša je bio angažovan na Hepi televiziji, gde je vikendom vodio "Jutarnju kaficu" u okviru rijalitija "Parovi". U nedelju, 18. juna, nije došao na jutarnju smenu, jer mu nije bilo dobro, ali su verovali da će ga već sledećeg vikenda videti u luksuznoj vili. Nažalost, sudbina je htela drugačije. Članovi produkcije Hepi televizije zatečeni su vešću da veliki humorista više neće biti među njima.

POSLEDNjA ULOGA U "NEMANjIĆIMA" POSLEDNjI susret sa Bogoljubom Mitićem, "Novosti" su imale sredinom marta na snimanju serije "Nemanjići". On je, zajedno sa Oliverom Viktorović, igrao bračni par ugljara, u čiju kolibu bane ranjeni Stefan Prvovenčani, osam dana posle bitke oko srpskog prestola sa rođenim bratom Vukanom, koji ga je porazio. Snimala se scena u kojoj bračni par ugljara sedi oko vatre, za kazanom, vidno zabrinut, dok Stefan leži pored ognjišta. - Moj lik je bio ratnik, ali je pobegao u šumu da pravi ugalj, kako bi sačuvao sina - rekao je tada za naš list Mitić, koga su svi na snimanju zvali Đoša. - Nisam se ni nadao da će sina da mi odvedu u rat, hoće da pogine za Srbiju, a ja sam pacifista. Imam sreće da ponovo snimam za RTS, koji jedini radi ozbiljne serije.

- Nažalost, ovo nije bila jedna od njegovih šala, na koje smo navikli i na koje smo uvek nasedali i smejali se - piše u saopštenju produkcije Hepi televizije. - Njegov humor je bio specifičan, tu duhovitost srpskog glumca razumeli su svi i njegove šale su, može se reći, probijale sve rejtinge. Vikend sa Đošom u vili, u kojoj borave učesnici rijalitija, bio je specifičan i potpuno drugačiji, a opet neotuđiv deo programa koji je obeležio ovu televiziju.

U stanu u beogradskom naselju Braće Jerković, posle objavljene vesti o smrti poznatog glumca, počeli su da se okupljaju njegovi prijatelji i rodbina. Bogoljub Mitić Đoša biće sahranjen u petak u 17 sati u rodnom Vlasotincu. Iza sebe je ostavio suprugu, dve ćerke, majku i brata.


IGOR MITIĆ, BRAT PREMINULOG GLUMCA, ZA "NOVOSTI": BIO PONOSAN NA SVOJE JUŽNjAKE

MNOGOBROJNOJ Đošinoj publici, koja će ga pamtiti kao odličnog komičara, malo je poznato da je Bogoljub Mitić karijeru počeo glumeći u dramskim komadima. Doduše, reč je o amaterskom pozorištu, koje je daleke 1995. Đoša osnovao sa svojim drugom i tadašnjim kolegom Ljubišom Šušulićem Džaljom. Njih dvojica su držali pržionice kafe i osnovali su pozorište Alternativni teatar (V)Alter koje je postavilo tri predstave, dve po tekstu Siniše Kovačevića i jednu Željka Hubača. Bogoljub se u amaterskim vodama proslavio ulogom Obrada Srećkovića iz "Srpske drame", koja je punila lokalna pozorišta na jugu Srbije.

- Voleo je da glumi više od svega na svetu - priča Bogoljubov mlađi brat Igor Mitić, kojeg je vest o smrti brata zatekla u Vlasotincu. - Oduvek je bio ponosan na svoje početke, jer su s tim predstvama osvajali nagrade na amaterskim smotrama. To mu je na neki način bila ulaznica u svet profesionalnog bavljenja glumom. Bila je hrabrost igrati u ovakvim predstavama pre 20 i više godina.

Igor kaže da je njegov brat imao problema sa zdravljem, ali je redovno uzimao terapiju:

- Ovo je strašan gubitak za porodicu na prvom mestu, a onda i za umetnost. Svi koji ga poznaju znaju da ga slava nije promenila, iako mu je nametnula mnoga iskušenja. Ostaće upamćen kao neko ko je uvek sa ponosom isticao ko mu je porodica i odakle potiče.D. A.


ŠIRIO OPTIMIZAM

ĐOŠINE kolege iz leskovačkog pozorišta, gde je Mitić ostvario mnogobrojne role pre nego što ga je televizija vinula u zvezde, za njega imaju samo reči hvale:

- Kada bi se Đoša pojavio, sa njim je u prostoriju ulazila pozitivna atmosfera, zabava i smeh. To je čovek koga ste retko mogli da vidite neraspoloženog. Širio je optimizam i stalno je imao nekakve nove planove za budućnost. Njegova prerana smrt je zaprepastila sve koji su ga poznavali, jer je Đoša bio sinonim za život i radost.Pročitajte još:

Popularni Tika Špic o smrti Đoše: Molio sam ga da ne preteruje, da uspori malo...

POSLEDNjI SUSRET SA ĐOŠOM: "Novosti" na snimanju serije "Nemanjići"