EKONOMISTA po profesiji, glumac iz ljubavi. Ovako bi u najkraćim crtama mogla da glasi biografija mladog Luke Raca, koga je srpska javnost upoznala najpre kao manekena. Sa 10 godina napravio je prve glumačke korake u reklami za čokoladu, što je u njemu probudilo želju da zaviri u svet umetnosti i prepusti se uživanju pred kamerama. San mu se ostvario 2013. godine ulogom Nenada Ristića zvanog Rista u seriji "Sinđelići" (prikazuje se radnim danima od 21.00 na TV Prva), kao i učešćem u ovogodišnjem filmu "Saga o tri nevina muškarca".

Mada iza sebe ima samo dve uloge, Raco je stekao veliku popularnost, naročito među ženskim delom publike. Zbog obožavateljki i sebe, ovaj atraktivni mladić obećava da će se truditi da poboljša glumačke veštine i tako prizove nove uloge u kojima bi iskazao talenat.

- Gluma je oduvek bila moja ljubav, ali me je izbor fakulteta, ipak, odveo u pravcu ekonomije. Nikad nisam želeo da odustanem od onoga što volim i imao sam sreću da postignem dva cilja posle srednje škole - diplomu ekonomiste i da glumim - priča Raco.

* Pored osvojenih priznanja u svetu modelinga, imate li ambicije da se ozbiljno uhvatite ukoštac sa glumom i steknete nagrade i u ovoj oblasti?

- Ambicija je tu oduvek, ona me iz dana u dan motiviše da se edukujem i postanem bolji glumac. Čast mi je što sam deo ekipe serije "Sinđelići" i što mogu da sarađujem sa najvećim glumačkim veličinama sa naših prostora, kao i da započnem nove projekte. Trudiću se da dam svoj maksimum, ali ne razmišljam o priznanjima. Ona najbitnija dobio sam od porodice i prijatelja.

OBJEKTIV ME ČINI SREĆNIM AKO ste uspešni u poslu kojim se bavite, svaka profesija postaće isplativa. Ovako Raco objašnjava koliko se gluma u njegovom slučaju pokazala isplativijom od ekonomske struke. Mada ne može da se odluči da li mu više prija rad na filmu ili seriji, siguran je da je gluma ono čime želi da se bavi.
- Kad radite nešto što volite nije merilo šta vam više prija, već šta vas čini srećnim. U mom slučaju, to je gluma pred kamerama.

* Da li se, kada je reč o vašem pozivu, praksa podudara sa onim što ste zamišljali?

- I pre ove serije pohađao sam škole glume i dramske sekcije. Takođe, u okviru modelinga imao sam priliku da učestvujem u reklamama i muzičkim spotovima. Pored velike treme koju sam imao, prvi trenutak u seriji bio je nešto sasvim drugačije. S vremenom sam postao bolji zahvaljujući mojim "profesorima" - starijim kolegama.

* Tvrdite da ste za razliku od Riste odgovoran momak. S obzirom na to, koliko je bilo teško verno dočarati karakter sa kojim nemate mnogo sličnosti, a ni glumačkog iskustva?

- Uvek su me motivisali izazovi. Teže je kad izlazite iz svog okvira sigurnosti i ulazite u novi lik, a pogotovo kad zakoračite u drugu profesiju. Ali posle četiri godine snimanja sa radošću prihvatam ovakve zadatke i nadam se da ću i ubuduće imati što raznovrsnije role. Rista je moja suprotnost u većini karakternih crta, ali sa uživanjem igram tu ulogu.

* Da li vam saradnja sa velikim glumcima uliva sigurnost ili budi dodatnu odgovornost da morate da budete na visini zadatka?

- Imam čast da igram rame uz rame sa našim najvećim glumačkim zvezdama poput Voje Brajovića, Milene Dravić, Mire Banjac, Cece Bojković, Borisa Komnenića, Gorana Radakovića, Milice Mihajlović, Danice Maksimović i drugih. Težim da uz njihovu pomoć i savete steknem znanje, a osim što su odlični učitelji, oni su veoma kvalitetni ljudi. Postoji doza sigurnosti, ali više osećam odgovornost da sve ispadne baš kako treba. Serija "Sinđelići" za mene je bila velika škola, koja i dalje traje. Ona je jedno od mojih najvećih životnih iskustava. Donela mi je nove prijatelje i poznanstva za ceo život, što nema cenu.

LEPOTAN IZ SPOTOVA NAŠ sagovornik je jedan od onih seksi momaka koji plene svojom pojavom u muzičkim spotovima. Nekoliko estradnih umetnika "unajmilo" ga je za ekranizovanje svojih numera, a ovaj 26-godišnjak posebno izdvaja saradnju sa dvojicom pevača.
- Pohvalio bih Željka Vasića i Baneta Mojićevića za profesionalizam i odnos prema celoj ekipi na snimanju. Oni su fenomenalni ljudi, sa kojima čak i posle 18 sati rada umor ostane u drugom planu - tvrdi Raco.

* Videli smo vas i u filmu "Saga o tri nevina muškarca". Znači li to da vam gluma nije samo usputna stanica?

- Definitivno! Još 2013. je postala mnogo više od toga. Trudiću se da istrajem u njoj i napredujem iz dana u dan. Prvo iskustvo na velikom platnu stekao sam radeći u ovom filmu i tako iskusio draž crvenog tepiha na premijeri u Sava centru.

* Zanimljivo je da ćete se pojavljivati i u seriji "Nemanjići - rađanje kraljevine". Šta vas je privuklo ovom projektu?

- Za njegovu realizaciju čuo sam odavno. Interesovalo me je kako će sve to da izgleda kad bude počelo snimanje, jer je sama ideja bila fenomenalna. Na moje oduševljenje pozvan sam na kasting, gde mi je dodeljena uloga. Oduvek sam se interesovao za istorijsku tematiku, ali me je angažman u ovoj seriji naveo da obnovim gradivo o Nemanjićima. Igraću mladog dvorjana koji se upliće u porodične odnose. Toliko mogu da otkrijem.

* Šta vam je tokom dosadašnjeg snimanja "Nemanjića" bilo najteže?

- Mislio sam da će to biti vraćanje u prošlost. Pitao sam se kako treba da se ponašam, kakav stav da imam, kako da govorim... Ali, čim zakoračite u kadar pored vitezova, kraljeva, župana, istog trenutka uplovite u vremeplov koji vas unese u atmosferu, pa nakratko zaboravite da snimate seriju.