MADA je publika uglavnom pamti po ulozi Koke iz "Boljeg života", najdraža rola glumice Jelice Sretenović je ona iz "Srećnih ljudi", serije koju radnim večerima od 20.05 pratimo na RTS 1. Ljubičica Mitrović, temperamentna i beskrajno šarmantna radnica čuvenog jezičkog odeljenja, po ko zna koji put uspeva da razvuče osmeh gledaocima uvek novom "žvakom" smišljenom za dobroćudnog šefa - Sultana.

- Ljubičicu mnogo volim. Lako sam je radila, jer mi je uloga "legla". Divno je bilo što smo u jezičkom odeljenju igrale nas četiri koleginice sa klase - Tanja Bošković, Ljiljana Dragutinović, Radmila Živković i ja. Takođe, tad sam sarađivala sa divnim čovekom i glumcem Nikolom Milićem, koji je imao ulogu našeg šefa - kaže nam glumica. Iako u reprizi čuvene priče Siniše Pavića, koja se premijerno prikazivala 1993. godine, nije uspela da pogleda više od dve epizode, naša sagovornica tvrdi da je i to malo ispratila sa uživanjem. Za "TV novosti" prisetila se snimanja sa partnerom Petrom Kraljem.

- U jednoj sceni mi je "drmnuo" opasnu šamarčinu i uopšte mu nije bilo neprijatno zbog toga - priča kroz smeh Sretenovićeva. - Ipak, hvala mu, jer mi je taj udarac pomogao da verno odigram sve što se od mene zahtevalo. Kad smo već kod batina, pamtim da sam u TV seriji "Priče iz radionice" morala da šamaram Batu Živojinovića. Bilo mi je nelagodno, pa mi je i u jednom trenutku rekao: "Šta me maziš, udri!"

Koliko se čovek promeni kad dođe na vlast pokazuje i Ljubičica, koja je kao samoproklamovani šef zavodila red u kancelariji. Osim toga, svakog jutra na putu do posla dešavale su joj se neverovatne stvari zbog kojih je kasnila, ali je uvek imala dobro opravdanje.

- Vlast je slast! Nisam se susretala sa sličnim situacijama u realnom životu. Ima kolega koji se normalno nose sa funkcijom upravnika, ali i onih umišljenih. Vlast me ne privlači i zadovoljna sam postojećim statusom - odgovara glumica. - Takođe, za razliku od Ljubičice, nikad ne kasnim i poštujem tuđe vreme, pa nema razloga da pribegavam izmišljotinama kakve je ona uvek imala u rezervi.

Kaže nam da glumac ne zna koliko karaktera u njemu "čuči" sve dok se ne nađe oči u oči sa novim likom. A ona se, igrajući u TV serijama, filmovima i pozorišnim predstavama suočila sa mnogim. Udahnula je život podstanarki Suzani u komediji "Tesna koža", pankerki Jasni u "Nacionalnoj klasi", Katici u drami "Smrt gospođe ministarke", Minji u seriji "Policajac sa Petlovog brda", tetki Kaliopi u filmu "Zona Zamfirova", Burazeru u "Vojnoj akademiji"...

- Sa Katarinom Žutić sam više od 100 puta odigrala predstavu "Svlačenje" Mirjane Bobić Mojsilović. Učestvujem i u komadu "Vlast" u pozorištu "Slavija" i igram u predstavi za decu "Bajka o ribaru i ribici". Trenutno pregovaram za "Žanku", gde bi mi pripala glavna uloga koju je tumačila Ružica Sokić. Na daskama bi trebalo da se nađu Milan Mihailović Caci i Petar Mihailović, a planirano je da pred publikom zaigramo do kraja godine. Komad je veoma zahtevan i radujem se ovoj lepoj dramskoj ulozi - otkriva Jelica.

Kroz svet glume oduvek je koračala kao slobodna umetnica. Tako joj je odgovaralo, iako nije bilo lako.

- Gostovala sam po pozorištima i pridruživala se projektima, a i danas se tako najčešće radi. Međutim, Beogradu nedostaju male scene, gde umetnici mogu da iskažu ono što su zamislili. Mnogo je glumaca i danas je teško ostvariti uspeh. Svrha je trajati, a ne blesnuti na trenutak. Slobodni umetnik nema nikakva prava i zavisi od toga da li će ga neko pozvati. Zato mora da uključi mozak i sam sebe uposli.

Da veliko glumačko ime može da zablista u maloj ulozi dokazala je u više navrata. Uprkos popularnosti, Sretenovićeva je često pristajala da ih igra.

- Meni to nije problem i takve role su veoma zahtevne, jer na malom prostoru morate da budete efektni - objašnjava glumica. Jedna od njih je Burazer, lik kog tumači u popularnoj seriji "Vojna akademija". U ovom projektu je od mlađih kolega naučila da rutinu ostavi po strani i u projekat uđe čistim srcem, kao na početku karijere.

- Najlepše od svega je što je "Vojna akademija" iznedrila nove glumce. Tema je neiscrpna i uvek ima materijala za dodatne zaplete, pa bi trebalo da se snimi i četvrti deo - otkriva glumica i dodaje da se još nije umorila od rada pred kamerama. - Mnogo volim svoj posao i dok mrdam želim ovim da se bavim.

Učešćem u "Akademiji" prvi put je ušla u vojnu ustanovu i shvatila kako funkcioniše svet zasnovan na redu, radu i disciplini. Kao Burazer često je slušala o problemima drugih i pokušavala da ih reši, a glumica tvrdi da savetodavac nije samo dok traje snimanje.

- Navijam za mlade i volim da pomognem ako zatraže savet. Ne bih rekla da sam im baš kao burazer, ali imam utisak da me "gotive" - priča sagovornica i dodaje da vreme za sticanje zvučnog imena u svetu glume trenutno nije nimalo povoljno.

Foto Zoran Jovanović

-Tvrdim da je starijoj generaciji glumaca bilo lakše jer je tržište bilo veće, ali i briga za one koji izlaze sa Akademije. Nastupila su teška vremena za kulturu, niko se ne interesuje za ovu sferu, malo se snima i sve se radi pomoću štapa i kanapa - priča Sretenovićeva. - Mladi su shvatili da gluma nije tako lagodan posao, pa svi radije odlaze u pevače. Ali, ima i onih koji žele da se uhvate u koštac sa ovom profesijom. Uostalom, dok je sveta biće i umetnosti.


PRVI INTERVJU U "NOVOSTIMA"

ZA početak karijere poznatu glumicu vezuju mnoge uspomene. Prva profesionalna uloga desila joj se 1975. godine u TV seriji "Žive veze", a onda i prvi razgovor za novine. Bio je to intervju za naš list, koji je uradio dugogodišnji novinar, nekadašnji filmski kritičar i urednik "Novosti" Milan Mitić.

- I danas redovno čitam "Večernje novosti", kao i dodatak "TV novosti" u kom sam se često pojavljivala - priseća se Sretenovićeva.