TRADICIONALNI peti Beogradski irski festival (BIF) prvi put nam dovodi jednu od najvećih svetskih zvezda irskog, ali i modernog plesa - Džin Batler. Našoj publici najpoznatija kao glavni ženski igrač i koreograf u čuvenom sastavu “Riverdens”, Amerikanka irskog porekla održala je u ponedeljak i utorak nekoliko radionica sa mladim plesačima iz Srbije i inostranstva. Danas i sutra u 20 časova izvešće u Bitef teatru plesni performans “Ovo je irski ples”, u duetu sa violončelistom Nilom Martinom.

“Riverdens” je nesumnjivo bio najveći spektakl irskog plesa do te, sada davne, 1995. godine, a Džin je tada već bili afirmisana umetnica i koreograf. Na pitanje kako je učešće u takvom šou-programu oblikovalo i usmerilo njenu karijeru, Džin Batler za “Novosti” odgovara:

- Od tada su prošle 22 godine i mnogo toga se u međuvremenu promenilo. Posle “Riverdensa” i “Plesa na opasnom tlu”, komercijalne plesne predstave u mojoj samostalnoj režiji, morala sam da zastanem i razmislim o budućnosti. Shvatila sam da je za razvoj i istraživanje mogućnosti mog tela neophodno da promenim prostor i plesni izraz. Udaljila sam se od šou-biznisa, i posvetila se umetničkom, prvenstveno solističkom radu. To me je dovelo do sadašnje, duetske saradnje.
- Irski ples je izvorno praktikovan na društvenim okupljanjima, zabavama u ambarima i na raskršćima puteva, gde se igralo i sviralo. Kasnije se preselio u pabove, pa na pozornice. Ako pitate koji je moj omiljeni ambijent, odgovor glasi: volim da plešem i - tačka. To može biti u velikim ili malim dvoranama, u Karnegi holu ili ovde, u Bitef teatru, za mene ne postoji razlika. Moj sadašnji rad, doduše, više je okrenut intimnijim prostorima.

* Ples kojim se sada bavite nije irski, već moderni?

- Svi elementi mog sadašnjeg izraza vuku korene iz irskog plesa, njime se ipak bavim celog života. Posetioci koji dođu da gledaju Nila i mene videće irski ples, ali smešten u novi okvir, uz mnogo improvizacije, sa ličnijim pečatom, savremeniji. To je prikaz odnosa instrumenta i plesača, dva umetnika, muškarca i žene.

* Da li ste, pre dolaska u Srbiju, bili svesni da, u tako maloj zemlji, daleko od Irske i SAD, postoje čak tri trupe irskog plesa?

- Zapravo, jesam. Kolege koje su već dolazile ovde i držale radionice skrenule su mi pažnju na odlične ovdašnje mlade igrače i instruktore. Kao instruktora i profesora irskog plesa, neretko me sa većim entuzijazmom dočekuju igrači van Irske, nego u matičnoj zemlji, pa je tako bilo i sada. Imate sjajne umetnike, gladne plesa i otvorene za učenje, pa je naš zajednički rad bio divno iskustvo za mene, nadam se i za njih.

* Da li vam je draže da nastupate ili da podučavate mlade ljude?

- To je nemoguće razdvojiti. Prenošenje znanja unapređuje i samog učitelja i daje novu dimenziju njegovom stvaralaštvu. Ne možete raditi samo na sebi, morate se posvetiti i drugima. Ako već posedujem znanje i informacije, zašto bih to ljubomorno krila?

* Pojavili ste se i u nekoliko filmova. Planirate li da paralelno razvijate i glumačku karijeru?

- Diplomirala sam pozorišnu glumu, ali, u međuvremenu, ono što radim na bini pretvorilo se u ples. Ne mogu reći da aktivno tražim filmove, ali bih se vrlo rado bavila time, ako se ukaže zanimljiva prilika.

FILMOVI, HRANA, RAGBI UTAKMICE...

IRSKI filmovi, hrana karakteristična za “smaragdno ostrvo”, izložbe, tradicionalne večeri irske muzike i prenosi ragbi utakmica, samo su neki od događaja dostupnih posetiocima Beogradskog irskog festivala. Direktor Jaš Kaminski istakao je dosadašnji uspeh manifestacije koja godinama okuplja sve veći broj posetilaca.

- Posebno mi je zadovoljstvo što ćemo ove godine predstaviti umetnike ranga Džin Batler i Nila Martina, kao i talentovanog irskog režisera Dejvida Kefrija, čiji najnoviji rad uključuje treću sezonu hit serije “Birmingemska banda”.

BIF je počeo u ponedeljak i trajaće do 19. marta. Informacije o dešavanjima i cenama ulaznica mogu se pronaći na sajtu Irishfest.rs.