PRVA neprofitna TV stanica u Srbiji koja okuplja mlade akademce, istaknute stručnjake, entuzijaste, naučnike i umetnike, Srpska naučna televizija, uskoro obeležava pet godina postojanja. Osnovana je 2012. kao projekat udruženja “Komitet znanja Srbije” sa ciljem da kvalitetnim, zanimljivim i jedinstvenim programskim sadržajem popularizuje obrazovanje, nauku i kulturu naše zemlje. Glavni i odgovorni urednik Živojin Žika Petrović naglašava da je tim koji realizuje program ove TV postao hrabriji i odlučniji u promociji onog najvrednijeg što Srbija ima.

- Za ovih pet godina snimili smo na hiljade kulturno-obrazovnih emisija u kojima smo predstavili veliki broj mladih talenata i institucija kulture - kaže Petrović. - Ovakva televizija je nedostajala medijskom prostoru Srbije.

* Da li ste uspeli da ostvarite svoje ciljeve?

- Jesmo. Naš program prenose skoro svi kablovski operateri u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Makedoniji, a odnedavno i SBB na kanalu 236. Stotine poziva i predloga o saradnji stižu nam svakodnevno. Trenutno na TV volontira više od 115 mladih akademaca iz regiona. Pored centralne redakcije u Beogradu, imamo dopisništva u Kruševcu, Nišu, Novom Sadu, a uskoro i u Čačku.

* Kakva je gledanost?

- Ne jurimo rejting, već vrednost. Motivišemo mlade da za korače u svet nauke, obrazovanja, umetnosti i kulture. Takođe, naša misija je da ohrabrimo naučnike i akademce da se predstave javnosti, pokažu svoja dostignuća i da omoguće ostalima da spoznaju lepote nauke. Svakog dana obilazimo škole i naučne institucije i predstavljamo naučne projekte. Pozivi i pregledi na društvenim mrežama pokazuju da smo veoma gledani. Ljudi u Srbiji su se zasitili programa koji svakodnevno serviraju druge televizije i zato se “prelivaju” u našu, najvredniju, sferu.


SPOMENICI U PRESTONICI

Srpska naučna televizija snimiće na desetine emisija u kojima će biti predstavljeni značajni spomenici u prestonici, kojih ima na stotine.

- Ovo će biti prilika da se u društvu dve gimnazijalke prisetimo naučnika, književnika, lekara i pronalazača koji su ostavili trag u našoj kulturi i tradiciji - kaže Petrović.