MEDIJSKI javni servis Srbije najavio je bogatu jesenju programsku šemu, sa nikad više premijera domaćih serija, i već večeras počinje da ispunjava obećanja. Odmah posle odjavne špice "Dnevnika 2", u 20.00, na RTS 1, startuje dugoočekivani peti i poslednji ciklus najgledanijeg domaćeg serijala svih vremena Radoša Bajića - "Selo gori, a baba se češlja". Iz Petlovca kraj Morave selimo se, zatim, u brda Crne Gore, gde nas u 21.00 dočekuje "Gorčilo", iliti serija nastala po komediji "Jesi li to došao da me vidiš", režisera Milana Karadžića. Uzmemo li u obzir to da oba serijala garantuju mnogo smeha, jasno je da su subotnji kraljevi rejtinga, "Zvezde Granda" (Prva) i "Pinkove zvezde" (Pink), dobili veliku konkurenciju u "Babi" i "Gorčilu".

U novih 12 epizoda, "Selo gori" dočaraće nam sudar dva sveta. Tradicionalnog i narodskog, koji prkosi globalizaciji i od kojeg po svaku cenu želimo da pobegnemo, i onog uvezenog, savremenog, takozvanog modernog sveta opsene i lakih para, nametnutog kao novi kulturni i civilizacijski vrednosni trend.

- Želja nam je da relaksiramo i nasmejemo gledaoce do suza, a istovremeno zauzmemo stav i pošaljemo im odgovornu društvenu poruku - poručuje Bajić.

Da bi u tome uspeo, autor je junake izmestio iz seoskog ambijenta u nepoznate okolnosti. Dao im je nadu da mogu preko noći ostvariti snove, uz uslov - da se odreknu sami sebe. Čuvenim Petlovčanima Radašinu i Milašinu (Radoš Bajić i pokojni Milorad Mandić Manda), koje na početku serije zatičemo u svađi bez ikakvog razloga, jednog dana stiže identično pismo. Vođeni snom o lepšem životu, shodno instrukcijama koje su dobili, kreću na put. Samo oni znaju kuda. Umesto da stignu do Beograda, gde ih čeka daleki rođak iz Australije, Radašin će zalutati s tajanstvenom plavušom (Jelena Gavrilović) u gorostasnim planinama u kojima riču medvedi.

* Bajić i Manda

Milašin će, umesto da se pre Radašina domogne "blaga", zaglaviti u selu Vranovo, na planini Sokolovica, s koje puca vidik na zonu bezbednosti, gde albanski dronovi izviđaju ono malo Srba koji su tu ostali. Tako njihovo putešestvije ka boljem sutra postaje put do beskraja. U ovoj avanturi pridružiće im se i Radojka (Ljiljana Stjepanović), Zlatana (Olga Odanović) i sin Dragan (Nenad Okanović).

"Gorčilo" nas vraća u vreme izgradnje infrastrukture SFRJ. U naporima da se siromašni sever Crne Gore putevima poveže sa jugom, u jednom selu pojavljuje se geometar Laza, kako bi pripremio dokumentaciju za trasu budućeg puta. Sa njim će doći supruga Klara, balerina iz novosadskog Narodnog pozorišta, koja mora tokom leta da održava kondiciju za jesenju sezonu. Kako seljaci reaguju na ljude koji žive drugačijim životom, za koji smatraju da je najbolji, jer za bolji ne znaju, i koliko su skloni korupciji, jedna je od linija priče. Urnebesna komedija okupila je Mimu Karadžića, Dubravku Drakić, Mladena Nelevića, Anitu Mančić, Viktora Savića, Andriju Miloševića i Milorada Mandića.

Junaci "Gorčila"