PRVU ulogu dobio je kad je imao samo 14 godina. Role su nastavile da se ređaju, a sa njima je stizalo i zasićenje. Kada je osetio da je u Holandiji uradio sve što je mogao i da više nema izazova, glumac Mihil Hojzman je spakovao kofere i uputio se u "obećanu zemlju". Godine su bile potrebne da dobro savlada jezik, ali je uspeo i od tada, kako kaže, ceo svet je postao njegova pozornica.

Nakon serija "Nešvil" i "Igra prestola" i filmova "Divljina" sa Riz Viderspun i "Bezvremenska Adaline" sa Blejk Lajvli, Holanđanin na privremenom radu u Americi dobio je poziv koji se ne odbija - da u mini-seriji "Harli i Dejvidsonovi" (drugi deo na Diskaveriju u nedelju u 22.00) tumači jednog od osnivača legendarnog američkog brenda.

Sa Volterom Dejvidsonom povezuju ga najmanje dve stvari: evropsko poreklo, jer je osnivač "Harlija" Škotlanđanin, i ljubav prema motorima. Zato je Hojzman bio presrećan kad su mu čelnici Diskaverija ponudili rolu u seriji.

- Jedan od prvih sastanaka koji sam imao sa suprugom bio je upravo na motociklu. Došao sam po nju motorom i sat vremena smo se vozili, od Amsterdama do plaže. Kad smo dobili bebu, nabavili smo auto, ali motor je i dalje moja pasija. Kada stavite kacigu na glavu i pokrenete motor, vi postajete jedno sa mašinom, stapate se sa bukom, vetrom i brzinom. Moja žena je srećnija kad nisam na motoru, ali povremeno dam sebi oduška, jer je osećaj oslobađajući - nadahnuto priča glumac u ekskluzivnom intervjuu za "Novosti".

* Čime će serija privući ljude koji nisu fanovi motora?

- U prvom planu jesu čuveni motori, ali serija je više od toga. Ovo je predivna priča o prijateljstvu, strasti, upornosti, porodičnim vrednostima i ostvarenju američkog sna. Događa se početkom 20. veka u Viskonsinu kada su se tri prijatelja udružila i stvorila legendu. Oni su neraskidiva trojka. Bil Harli je mozak kompanije, genije koji je osmislio dizajn i tehničke aspekte. Artur Dejvidson je snalažljivi trgovac, a moj Volter ih inspiriše da prave proizvode koji se izdvajaju.

* Znači, Volter je bio buntovnik?

- Pomalo. Radio je šta želi i kad želi, bio je protiv sistema i nije se plašio da se bori za ono u šta veruje. Bilo je sjajno igrati ga jer je otelotvorenje duha kompanije i pravi muškarac. Iako je "Harli Dejvidson" poznata kompanija, malo se zna o njenim osnivačima. Posebno o Volteru. Najveće iznenađenje za mene je bilo kad sam otkrio da je Volter, osim što je bio predsednik kompanije, takođe vozio i trke.

* U čemu je tajna brenda "Harli Dejvidson"?

- Nisu bili prvi proizvođač motocikala, ali su jedini koji su preživeli i opstaju sve ove godine. Mislim da razlog leži u tome što su verni sebi i ne prave kompromise. I što, kad su ova tri momka osnovala kompaniju, ništa nije rađeno na silu, već sa strašću.

KASKADERI U OPASNIM SCENAMA

SNIMAJUĆI opasne scene trka sa motorima, Hojzman je imao na umu Voltera Dejvidsona.

- Našao sam jednu njegovu zanimljivu izjavu da kad vozi, ne oseća strah da bi nešto moglo da se dogodi njemu, već motoru. Uvek sam to imao na umu kad sam snimao opasne scene - da se Volter nije plašio. Naravno, imao sam i podršku kaskadera jer smo snimali scene koje sam ne bih mogao da izvedem, iako sam iskusan.