U PETLOVCU je sve kao i ranije. Narod živi, privređuje, prilagođava se trenutku. I isti ljudi i dalje su meštani tog Petlovca. U selu žive braća "po babine linije" Radašin i Milašin i jetrve Radojka i Zlatana. U Radašinovoj kući zatekli smo domaćina sa ženom Radojkom i unukom Nikodinom.

Sve ovo bi mogao da bude uvod za običnu priču o srpskom seljaku. Ali ovo je priča o petom nastavku serije "Selo gori, a baba se češlja", tačnije snimanju devete epizode nove sezone. Za Petlovac, selo blizu Trstenika, čuli smo još 2007. godine, ali njegova specifičnost je u tome što je rođeno u mašti Radoša Bajića, scenariste i reditelja serije. A mi, uz RTS, od tada proživljavamo sve dogodovštine glavnih junaka.

Ovih dana u čuveni Petlovac stigla je "ona". Došla je, kako se priča po selu, "sa onim glumcem što hoće da snimi film". Radašin se uzmuvao po kući, pa ne zna gde će pre. Radojka ga našla kako se brije, pa pere i zube, i eto povoda za raspravu, pardon, razgovor. Ovo je jedna od scena čijem snimanju je prisustvovala i ekipa "TV novosti".

Po završetku scene Radoš nas pozdravlja i kao pravi domaćin upoznaje nas sa ekipom. Nudi da sednemo i popričamo uz kafu i domaću rakiju, jer stigli smo taman na pauzu. Pa kad se malo okrepimo, kaže, moramo i da ručamo, takav je red.

- Slavica je s nama već osam godina - upoznaje nas Radoš Bajić. - Tu je skoro od samog početka. Skuvala je milione kafa i izdala nebrojeno ručkova na snimanjima.

- Može ta kafa da se premeri u hektolitrima - nadovezuje se Slavica.

Za ručak su na meniju musaka, kupus salata, a za desert šnenokle. Radoš s kolegama za vreme ručka priča o običnim, životnim stvarima, i tokom neobaveznog čavrljanja puni baterije za nastavak rada. Jer, njihov radni dan počeo je, kako i nalaže seoski ambijent, uz prve petlove.

U drugom delu velikog Radašinovog dvorišta za novu scenu pripremaju se Radojka (Ljiljana Stjepanović) i Milašin (Milorad Mandić Manda). Prolaze kroz tekst dubla, a onda im se na probi pod vedrim nebom priključuje i bata Radašin. Replike zasmejavaju ekipu, a reditelj koristi priliku da im pokaže i kako će se pred kamerom kretati.

- Kad Milašin počne da miriše za mnom po kući, ti ga kod vrata preigraj, pa stanite zajedno u kadar - obraća se Radoš koleginici Ljiljani, a onda pita za mače, koje je važan segment ove scene.

- Ne znam samo kako ću ostati ozbiljna tokom snimanja - dobacuje nam ulazeći u kuću Ljiljana Stanojević. - Nije lako zasmejavati druge a da se i ti ne nasmeješ.

U Radašinov skromni dom ulazi i Manda, da još jednom probaju u prostoru, pre nego što stigne naredba - akcija!

- A gde su mi brkovi? Da čekam da mi izrastu - našalio se Manda sa šminkerkom, dok mu ona kroz osmeh odgovara da ne brine i da će brkovi biti na mestu kad počne snimanje.

Snima se u cugu nekih sedam minuta, a posle uzvika: "Gotovo!", pred monitor stižu Ljiljana, Manda i Radoš da provere zabeležen materijal.

- Smeta mi deo gde Radašin stoji dok Milašin razgovara sa Nikodinom - priča Radoš, pojašnjavajući nam da Nikodinu igra devojčica Jovana i da je ona njihova unuka u seriji. - Ovaj deo gde ste vas dvoje je dobar, ali ponovićemo sve za svaki slučaj i malo ćemo ubrzati zbog minutaže.

Ekipa je bila zadovoljna kada je od reditelja čula da je ponovljena scena "kupljena" i da je sada na redu snimanje krupnih kadrova. Njima će, kako kaže reditelj, ispraviti neke eventualne nedostake, ali i dati na ritmu scene.

O svakoj, pa i najmanjoj sitnici se vodi računa, a Radoševom oku ne promiče nijedan detalj. Čak ni onaj da mu je u prethodnoj sceni bilo zakopčano samo treće dugme na košulji i da mu se video samo deo desnog rukava bele košulje ispod plavog radničkog sakoa.

Kostimograf, šminker, kamerman, pomoćnik reditelja, glumci i reditelj - svi su na oprezu i svi rade kao jedan, a da to dobro čine vidi se po gledanosti koju ova serija beleži već godinama.

Ekipu serije "Selo gori, a baba se češlja" napuštamo dok ugovaraju i potvrđuju onu koja je planirana za naredni dan, a koja će se snimati na platou isped Hrama Svetog Save na Vračaru.