U ŽIVOTU se ništa ne dešava bez razloga i biće kako je zapisano. Ovako Jasna Đokić objašnjava zašto je sedam godina čekala da objavi peti studijski album "Aj što je otiš'o" (PGP RTS), sa 14 pesama.

Pevačica sa diplomom muzičke akademije ponikla je u ansamblu "Đerdan", rasadniku mladih talenata, radila je kao profesor muzike, ali je posle pet godina školsku katedru zamenila estradnom scenom. Oprobala se gotovo u svim žanrovima, pevala je narodnjake, starogradske pesme i operske arije, a na novom albumu prednost je dala pop muzici - svojoj istinskoj ljubavi.

- Nove pesme su žanrovski šarolike, mada se album tretira kao pop izdanje - kaže, za "Novosti", Jasna Đokić. - Tačnije, to je nešto između zabavne, narodne i starogradske muzike, sa živim instrumentima. Tu je i nekoliko obrada s mojih ranijih izdanja.

Imam pesmu koja zvuči kao da je za "Sanremo", a Lana Toković je uradila aranžman. Želela sam da publika čuje kako pevam i takve numere, jer sam po fahu ponajviše pevač zabavne muzike. Uzori su mi bili Gabi Novak, Arsen Dedić, Tereza Kesovija i Miki Jevremović. Zbog njih sam poželela da postanem pevačica.

* Da li je na estradi moguć uspeh bez kompromisa?

- Pevam isključivo ono što mi godi srcu, i zato nikad nisam važila za komercijalnu pevačicu. Nadam se da će doći vreme kada će dobra pesma ponovo imati prednost. Uvek je bilo i dobre i loše muzike, ali kada slušate ono što nije dobro, onda to možete da uporedite s kvalitetnim pesmama. Opet, svako ima svoj ukus, ono što je za mene kič i šund, možda je za nekoga izuzetno lepo.

* Diplomirali ste na akademiji, ali ste drugi fakulet završili u "Đerdanu" Mire Vasiljević?

- Tamo sam naučila šta su rad, red i disciplina i kako se na različite načine pevaju narodne i izvorne pesme. Muzička akademija nema nikakve veze s pevanjem, ili vam bog da talenat ili ne. Neko sa osnovnom školom može mnogo bolje da peva od mene.

Samo je pitanje izbora na koju stranu će krenuti. Naš narod voli dobru muziku. Postoje pevači koji sjajno pevaju ali nemaju harizmu i energiju, pa nikad ništa nisu postigli u karijeri. Nekad me više dirne interpretacija pevača koji nije toliko dobar nego vrhunskog izvođača.

* Kafanski repertoar savladali ste zahvaljujući dvojici Roma iz Jagodine, gde ste radili u školi?

- Čovek mora neprekidno da se usavršava. Pevač može da živi od ovog posla samo ukoliko neprestano radi na sebi, što činim svakodnevno. Prethodnih godina pevala sam raznovrsnu muziku, a onda sam shvatila da ću dosaditi samoj sebi ako nešto ne promenim.

Sa koleginicama iz "Đerdana" povremeno nastupam u beogradskom restoranu "LM", gde je fantastična atmosfera. To mi je bila životna škola, i posle "LM" mogu da zapevam gde god hoću.

Naučila sam da radim u grupi, uvažavam i poštujem druge, kako treba i kako ne treba. Naučila sam kako prići gostu, zaviriti u njegovu dušu i šta da zapevam u određenom trenutku. Kada pitam gosta šta bi voleo da čuje, on mi kaže da sam otpevala sve što je želeo, što znači da sam obavila posao kako treba.

* Smatrate li da ste mogli više da postignete u karijeri?

- Biće onako kako je zapisano. Ljudi često govore "sve u svoje vreme", a ja kažem "sve u moje vreme". Shvatila sam da se ne treba sekirati zbog stvari koje su prošle, jer vas tada okupiraju loše misli.

Naučila sam kako da negativnu misao pretvorim u pozitivnu, jer je život onakav kakvog ga sami skrojimo.

MEDITACIJA ME PROMENILA

NAŠA sagovornica ističe da se posvetila radu na sebi u svakom smislu, a meditacija joj pomaže da uspostavi sklad duha i tela:

- Naučila sam da volim sebe i da gledam drugačije na svet. Postala sam jača i stekla više samopouzdanja. Primila sam mnogo udaraca u životu, to me je ojačalo i više ne mogu da budem ista osoba. Naučila sam da budem smirena, da osluškujem svoje osećaje i želje.