I ALBANKA Dita i Srpkinja Marija večeras će na sceni Beogradskog dramskog biti glumica Paulina Manov, u prvom pozorišnom izvođenju komada "Berlinski zid" Željka Hubača. Radnja drame odvija se u Uroševcu 1999. godine, a pisac ističe da je rat samo katalizator za tragičan kraj. Jer, ova albansko-srpska priča postavlja pitanja o identitetu, surovoj borbi za opstanak, ljubavi i mržnji, pa i jalovosti iz koje izlaze dva deteta čije su sudbine određene porodicama kojima ne pripadaju. Zato je i osnovno pitanje predstave šta će biti sa tom decom i šta smo im ostavili. Da li je život gušterov rep, kako kaže pisac, ili ne - videćemo večeras u režiji i adaptaciji Milana Neškovića.

- Likovima smo pristupili na farsičan način, jer čovek kome je važnija zemlja od sopstvene dece zaslužuje farsu - naglašava Paulina Manov. - Mada nije bilo intervencija na tekstu, u stilskom i žanrovskom smislu predstava je drugačija od onoga kako je napisana. Uz dramske, ima i elemente farse i vodvilja.

I ostali glumci u predstavi igraju po dva lika, a struktura albanske i srpske porodice je ista: otac, dva sina i jedna snaha:

- I Dita i Marija su egzistencijalno ugrožene, s tim što Dita poseže za oružjem u odbrani svog i života svoje dece. Za Mariju egzistencija predstavlja rađanje naslednika, ali je i ona na sve spremna da bi sačuvala život. Ove dve žene za mene su jedan lik. Doduše, u albanskoj porodici otac ima mnogo veći autoritet nego u srpskoj. I jedni i drugi su veoma fatalistički nastrojeni, što će dovesti i do fatalnog ishoda.

Paulina ističe da su u pripremi predstave krenuli od činjenice da se ovde malo zna kako ljudi na Kosovu žive. Mi, zapravo, zamišljamo njihovu stvarnost bez stvarnih saznanja o njoj:

- Zbog toga cela predstava kreće kao pozorišna igra. Igramo se, zamišljajući život tamo. Dva naroda na istom prostoru mnogo su sličnija nego što se to čini, a njihove mržnje su malih razlika. Upravo male razlike često čine - veliku mržnju.

DECA PRE TEATRA

NAŠA sagovornica bila je jedno vreme prisutna u mnogim značajnim naslovima beogradskih pozorišta. Osim nove predstave danas igra još samo "Tri klase i gospođa Nušić" u BDP i "Tramvaj zvani želja" na sceni Zvezdara teatra.

- Zbog rađanja dece napravila sam četvorogodišnju pauzu i nije mi žao zbog toga. Čovek mora da bira čemu će se posvetiti. Deci sam bila potrebnija nego teatru, sada mogu da se vratim svom poslu - kaže Paulina Manov, supruga dramskog pisca Vladimira Đurđevića.