JEDNA od najkvalitetnijih TV emisija, "Kvadratura kruga" (RTS, 18.30) ove nedelje obeležiće 14 godina postojanja. Autor Branko Stanković ne odmara se ni pred "divan dan". Zatekli smo ga na snimanju u Vranju.

- Nije malo 14 godina, 1.700 priča - zamislite da ih detetu ili momku pričate toliko noći, trajalo bi pet godina, kao u "Šeherezadi" - kaže nam Stanković, dodajući da je zadovoljan postignutim. - Primećujem i da sam mnogo ostario, godine su me stigle. Kada pogledam prve epizode čini mi se kao da to nisam ja. Svake sedmice u hodu pripremam bar dve-tri nove priče, a ima i istraživačkih projekata, kao što je bio onaj posvećen logorima za decu u NDH. Ako hoću ozbiljno da radim, moram da kradem sate od sna i porodice.

* Koji je recept za toliko o(p)stajanje na medijskom nebu?

- Ako imate kvalitet, volju i ljubav (potrebu za dokazivanjem više nemam), uspeh je zagarantovan. Gotovo svaka priča obojena je emocijama, a ljubav i iskrenost ne mogu da se sakriju. To se na ekranu vidi.

* Da li je danas ljubav ređi osećaj nego što je bio na početku snimanja emisije?

- Sve je manje ljubavi, osećaja za drugog čoveka. Ljubavi nestaje među mladim ljudima, u porodici, među prijateljima. Ona može da uznese i digne čoveka, ponekad i da ga sruši. Ide zlo vreme, ali moramo znati da ne može ništa u životu da zameni ljubav, kako prema bližnjima, tako i prema Bogu. Ona nas hrani, daje novu energiju, podiže sve hormone.

* Šta nas očekuje u narednim emisijama?

- Za dve nedelje videćemo priču o porodici iz Kule, kojoj pokušavamo da izgradimo kuću. Oni žive u uslovima nedostojnim čoveka. Tu je dokumentarac o ljubavi između muslimanke Ajše i Srbina Stojana, koja se tragično završila. Naime, Ajšin otac, Selim-beg, protivio se njihovoj vezi i, kada je hteo da ubije Stojana, ćerka je stala ispred njega i on ju je, greškom, usmrtio.


SPECIJALAC

U PRVOJ od tri specijalne emisije posvećene jubileju, pogledaćemo delove priča koje nisu izgubile aktuelnost ni posle mnogo godina. Dosadašnji bilans emisije je 18.000 minuta programa. Za 14 godina Brankova ekipa prešla je oko 1.200.000 kilometara ili, slikovitije, to je kao da su 30 puta obišli zemljinu kuglu.