PROSLAVLjENI instrumentalista Bora Dugić danas je u Galeriji RTS predstavio knjigu "Traktat o fruli" ("Zavod za udžbenike"). Jedinstveno izdanje jedinstvenog autora, koji je prevazišao instrument koji ga je proslavio širom sveta, obuhvata 10 poglavlja - od istorijskih i mitoloških aspekata nastanka frule do segmenta koji čitaoce upoznaje sa frulama sveta.

Višedecenijsko iskustvo i znanje neprikosnoveni vladar frule nesebično je pretočio u knjigu koja predstavlja omaž tradicionalnom srpskom instrumentu.

Na promociji se moglo čuti da je umetnik i vrhunski instrumentalista postavio standarde mladim frulašima i da njegova knjiga nije samo za današnje vreme, već i za buduće generacije.

- Frula je jedini instrument koji se ljubi dok se svira - rekao je autor knjige Bora Dugić, koji važi i za vrsnog konstruktora ovog instrumenta. - Moramo da zaštitimo ono što imamo. Ono što nismo doradili, usavršavajmo ako imamo vremena i šanse. Pravo na progres je neotuđivo, ali sve zavisi od vaše žrtve. Količina žrtve koju uložimo definisaće naš status. Motivi pisanja knjige su vrlo jasni. Sve što znate, ako niste zapisali, ili niste pretvorili u muziku ili sliku, nestaće zajedno sa vama. Mogući efekti knjige su pre svega razvoj frule, ali i naš trag u vremenu. Danas ima mnogo dece koje se ne stide frule, ranije je to bilo babino i dedino ili što je još crnje-seljačko.

Autor "Kvadrature kruga" Branko Stanković, koji je nedavno snimio emisiju o Dugiću, istakao je da Bora nije napisao traktat o fruli, već studiju u koju je smestio kompletnu istoriju frule. Prema njegovim rečima, napisao je knjigu razumljivim, pitkim i jednostavnim jezikom. Ona je putokaz svima koji žele da saznaju sve o ovom instrumentu.

Glavna i odgovorna urednica Zabavnog programa RTS Olivera Kovačević istakla je značaj Dugićevog stvaralaštva za srpsku tradicionalnu muziku:

- Drago mi je što je Bora naš i što je naša višedecenijska saradnja značajna ne samo za našu kuću, već i za kulturu Srbije. Bora Dugić je srpski dobri duh, plemeniti lik i dobar čovek. Sa njim je lako sarađivati, baš kao sa svakim velikim čovekom. Od njega se ne očekuje samo da baštini tradiciju već i da joj da savremeni izraz.