ČUVENOM pesmom "Živote moj", u petak je u Kamenoj sali Radio Beograda počela komemoracija povodom smrti Usnije Redžepove. Od nekrunisane kraljice južnjačkog melosa, koja je u četvrtak preminula u Kliničkom centru Srbije u Beogradu, oprostile su se njene mnogobrojne kolege, prijatelji, brat Reško i snaja Emira, ne skrivajući tugu i suze zbog odlaska legendarne pevačice, koja je jedinstvenom pesmom i igrom ostavila neizbrisiv trag u narodnoj muzici.

Direktor drame Narodnog pozorišta Željko Hubač prisetio se dana kada je prvi put gledao Stankovićevu "Koštanu", koju je Usnija na sceni nacionalnog teatra igrala 25 godina.

SIMBOL BORBE ROMA PREDSTAVNIŠTVO UNHCR u Srbiji sa velikom tugom primilo je vest da je Usnija Redžepova, velika romska umetnica, preminula. - Bila je jedna od najglasnijih zagovornica upisa Roma u matične knjige rođenih i postala simbol njihove borbe za građanska prava i mesto u srpskom društvu. Usnijin angažman u humanitarnom radu i zauzimanje za rešavanje problema Roma u opasnosti da postanu lica bez državljanstva ostaće upamćeni među građanima Srbije - navodi se u saopštenju UNHCR.

- Kada sam devedesetih došao u Beograd, jedna od predstava koju sam želeo da vidim bila je "Koštana" sa Usnijom Redžepovom - istakao je Hubač. - Stajao sam u poslednjem redu treće galerije i ne pamtim da sam gledao predstavu kojoj je prisustvovalo više ljudi. To nije bio samo komad sa pevanjem i igranjem, već ozbiljna dramska literatura. "Koštana" je bila zov za životom, a tako nešto je moguće uraditi samo pesmom. Usnija je uspela da prenese deo svoje radosti na druge.

U Kamenoj sali su bili i Merima Njegomir, Izvorinka Milošević, Gordana Stojićević, Nada Topčagić, Milena Plavšić, Čeda Marković, Vera Matović, Dragica Radosavljević Cakana, Zorana Pavić, Lana Toković, legendarni harmonikaš Vladeta Kandić poznatiji kao Bata Kanda, kompozitor Radoslav Graić... Veliku tugu zbog Usnijine smrti nisu mogli da sakriju ni njen brat Reško i snaja Emira. Umesto reči, govorile su suze.

- Ne postoji veća ljubav od one između brata i sestre - rekao nam je Reško. - Neizmerno sam tužan zbog njene smrti i ovo neće umanjiti moju ljubav prema Usniji. Isto ću je voleti.

Snaja Emira je kazala da je želja porodice da publika Usniju pamti po pesmi i igri, onakvu kakva je bila na sceni.

Dugogodišnji muzički urednik u RTS i autor emisije "Leti, leti, pesmo moja mila" Nena Kunijević istakla je da su Usniju krasili lepota, temperament, muzikalnost ali i plemenitost.

- Bila je fenomen, to što je ona znala i umela ne uči se - rekla je Kunijevićeva. - Možete da naučite da postanete dobar pevač, ali ne i da budete u dušama onima koji vas slušaju. Pripadala je publici i publika je pripadala njoj. Harizma i ljubav prema pesmi učinile su je neponovljivom. Pevala je dušom, srcem i telom. Živela je za pesmu i ona joj je bila sve u životu. Raša Plaović je rekao da je Usnija bila najautentičnija Koštana. To je zato što je Koštanina krv tekla i njenim venama. U životu je bila i Koštana i gospodarica i dama. Sve u jednom. Duhovita i plemenita osoba. Njenim odlaskom muzičko nebo Srbije se pomračilo. Mesec će se pomračiti suzama onih koji su je voleli. Zbogom, draga Usnija, nećemo te zaboraviti. Tvoja pesma i igra živeće još dugo.
Merima Njegomir

U SUBOTU ISPRAĆAJ KOD BAJRAKLI DžAMIJE

BEOGRAĐANI, kolege i poštovaoci Usnije Redžepove moći će da se oproste od slavne pevačice u subotu u 10.00 ispred Bajrakli džamije. Usnija će biti sahranjena u nedelju u podne na skopskom groblju Butel. Mada je njen suprug muzičar Svetomir Šešić Šele sahranjen na Centralnom groblju u Beogradu, Usnijina želja je bila da počiva pored svoje braće, sestara i roditelja u rodnom Skoplju.

Usnijin brat Reško i snaja Emira sa Nenom Kunijević