MULTIMEDIJALNI umetnik David Vartabedijan otvorio je preksinoć u Domu omladine Beograda svoju desetu samostalnu izložbu „Začuđujuće“, inspirisanu kontroverznim američkim rokerom Merilinom Mensonom koji će biti glavna zvezda festivala „ILj music“ 9. juna u „Beogradskoj areni“. Postavku čini 20 grafika, crteža i skica posvećenih Mensonu, za koga Vartabedijan tvrdi da je poslednja pojava u svetu muzike koja je atraktivno, pametno i provokativno spojila vizuelni identitet sa muzikom.

- Merilin Menson je pojava koja je fascinantna za likovno praćenje - ispričao nam je David Vartabedijan pet minuta po otvaranju izložbe, koja će trajati do 10. juna. - On ima toliko fenomenalnih vizuelnih metamorfoza da nijednog crtača ne može da ostavi ravnodušnim. Menson je na svakom albumu i singlu (a svi singlovi su mu spotovi) toliko različit, da je meni kao čoveku koji je odrastao na stripovima, njegova transformacija izuzetno draga i tera me da uvek radim nešto novo. Prvu grafiku sa njegovim likom uradio sam 1996. i evo, crtam ga već 16 godina. On je bio inicijalna kapisla da počnem da radim grafike i mojih drugih ličnih rok heroja.

Budući da je uključen u organizaciju „ILj music“ festivala, pitali smo ovog diplomiranog grafičkog umetnika, rok novinara i prestoničkog di-džeja, zbog čega treba otići na Mensonov prvi nastup u Srbiji?

- Zbog toga što takve autore umetnike nemamo često prilike da vidimo u našoj zemlji - objašnjava Vartabedijan. - To je, ipak, prvo performans, pa tek onda koncert. Njegov bend „Merilin Menson“ odlično zvuči, dok on sam proživljava svaki svoj tekst. Možda malo groteskno, ali sigurno upečatljivo. Verujem da svako od nas želi da vidi neki spektakl, a Mensonov koncert će to svakako biti. On je prevashodno američki zabavljač i bilo kakve druge konotacije su besmislene. Menson zabavlja ljude, provocira, ali nema negativnu misao. Samo se trudi da kroz svoje stavove natera ljude da ne budu masa, nego da razmišljaju svojom glavom. A to što koristi šokantne ili bizarne vizuelne detalje ili parole u pesmi, je njegov glavni kvalitet.

Za razliku od Merilina Mensona koji skuplja proteze, David Vartabedijan skuplja sličice fudbalera za predstojeće evropsko prvenstvo. S nestrpljenjem iščekuje dolazak slavnog rokera u Beograd, kada će, nada se, imati priliku da ga lično upozna.

- Menson je vlasnik galerije u Los Anđelesu i ja imam vrlo jasnu ideju - želim da ove grafike izložim baš tamo - dodaje Vartabedijan. - Jednu grafiku ću mu pokloniti, moći će da bira koju, ali će ostale morati da plati (smeh).