NOJE CIRHER CAJTUNG O PRITISKU ZAPADA I "DRSKOM SOLIRANJU" KURTIJA : I dalje će čekati na prijem u SE

M.St.

21. 05. 2024. u 10:00

TAKOZVANO Kosovo će i dalje čekati na prijem u Savet Evrope, piše "Noje cirher cajtung" uz ocenu da Zapad time vrši pritisak na Kurtija, koji je izigrao poverenje partnera.

НОЈЕ ЦИРХЕР ЦАЈТУНГ О ПРИТИСКУ ЗАПАДА И ДРСКОМ СОЛИРАЊУ КУРТИЈА : И даље ће чекати на пријем у СЕ

Arhiva

Kako list navodi, u članku posvećenom tome kako je zasada propao prijem tzv. Kosova u SE, "ta epizoda je primer za gubitak zapadnog poverenja u Prištinu". Dodaje se i da je dugo izgledalo da je vraćanje crkvene zemlje manastiru Visoki Dečani bilo poslednji uslov, ali da su onda zapadne zemlje - Nemačka, Francuska, Italija, podsetile Prištinu i na formiranje Zajednice srpskih opština.

Iako je, navodi se, prošle nedelje Priština obećala da će poslati sopstveni nacrt statuta ZSO na proveru tzv. Ustavnom sudu, ambasade zapadnih zemalja odgovorile su da to nije dovoljno i tražile konkretne korake u osnivanju ZSO koja je dogovorena pre punih 11 godina:

- Zajednica opština zapravo nema nikakve veze sa Savetom Evrope, ona je predmet pregovora Kosova i Srbije. Tu Zapad po svaku cenu želi napredak. Kurti pak nema poverenja u taj proces i umesto toga pokušava da drskim soliranjem dovede Srbiju pred svršen čin. - U to spada i ukidanje srpskog dinara ili nedavna zabrana patrijarhu Porfiriju da uđe na Kosovo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZVEZDA SE REŠILA VEZISTE: Stranac napustio Marakanu, a ostaje u Superligi