KURTI NEĆE NI "S" OD SRPSKOGA NA KOSOVU: Upad u banke na severu KiM potvrdio da Priština želi da protera Srbe iz pokrajine

D.Zečević-M. Stanojković

22. 05. 2024. u 07:09

NAKON što je članstvo o prijemu tzv. Kosova skinuto sa dnevnog reda u Savetu Evrope, Priština se vratila starom obrascu - nastavku sistemskog zatiranja svega srpskog na Kosovu i Metohiji.

КУРТИ НЕЋЕ НИ С ОД СРПСКОГА НА КОСОВУ: Упад у банке на северу КиМ потврдио да Приштина жели да протера Србе из покрајине

Foto D. Zečević

Ni "kvazi" nacrt Zajednice srpskih opština koji su do juče nudili kao člansku kartu za mesto u pomenutoj međunarodnoj organizaciji, više nije aktuelan. Ponovo je u prvom planu pojačavanje terora nad našim sunarodnicima, dok zapad mirno posmatra puzajuće etničko čišćenje.

Ovako naši sagovornici komentarišu upad tzv. kosovske policije u Poštansku štedionicu, po diktatu Aljbina Kurtija, koji je usledio samo nekoliko dana nakon što je njihov glavni pregovarač u dijalogu Besnik Bisljimi odbio predlog EU - uvođenje poslovnog subjekta preko kojeg bi se obavljale dinarske transakcije. A na upad dugim cevima u ekspoziture u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, dok su građani pokušavali da podignu penzije, socijalnu pomoć i druga primanja, američki Stejt department reagovao je "blagim razočaranjem".

- Pitanja u vezi sa ovim kancelarijama bila su predmet dugih diskusija u okviru dijaloga koji vodi EU. Ova akcija nije koordinisana sa međunarodnim partnerima i eskalira tenzije. To podriva percepciju o dobroj veri Kosova u rešavanju otvorenih pitanja sa Srbijom kroz dijalog. Vlada SAD je dosledno pozivala na koordinaciju između naših vlada kako bi podržala napredak Kosova na njegovom evroatlantskom putu, a poslednji put je to uradila podsekretarka Elizabet Alen na svom sastanku sa premijerom Kurtijem 19. maja. Pozivamo vladu Kosova da se vrati konstruktivnom angažovanju u dijalogu i pozabavi osnovnim potrebama svih svojih građana, uključujući i one iz srpske manjine, negativno pogođenim nedavnim promenama valutnih propisa - navodi se u odgovoru portparola Stejt departmenta "Glasu Amerike".

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski osudila je nasilni upad kosovskih parapolicijskih snaga i nazvala ga "aktom genocidne politike prema Srbima u pokrajini".

- Režim u Prištini svakodnevnim provokacijama i okupacijom srpskih institucija stvara nepodnošljive uslove za život srpskih porodica, koje su zbog zabrane platnog prometa i trgovine sa centralnom Srbijom dovedene u stanje alarmantne humanitarne i egzistencijalne krize. Kurti svoj bes zbog svog političkog poraza u Savetu Evrope, sada ispoljava nad srpskim narodom u pokrajini, koji se sistematski izlaže najpodmuklijim oblicima genocidnih radnji i etničkog čišćenja - poručila je Đurđević Stamenkovski i uputila kritike institucijama EU zbog njihove glasne tišine na teror i strahovladu Kurtijevog režima.

Istoričar i analitičar Srđan Graovac objašnjava da sada, kada u narednom periodu nema ništa od prijema u SE, Kurti nema nameru da se uzdržava od nasilnih poteza.

- On ovim šalje poruku EU i da situacija može biti još gora i da je na neki način ucenjuje kako bi u narednom periodu izašla u susret njegovim zahtevima. Istovremeno, ovakva gotovo nikakva reakcija Amerike, potvrđuje da je ova administracija u Vašingtonu naklonjena Kurtiju i da ga toleriše, pa ništa drugačije ne bi trebalo ni očekivati.

Da podsetimo, tokom upada tzv. kosovske policije u ponedeljak, privedeni su na informativni razgovor direktori Filijale Poštanske štedionice i Uprave za Trezor, Igor Radić i Miodrag Vinćentijević, koji su potom, pušteni.

Ispred glavne filijale za vreme policijske akcije, okupili su se građani koji su pokušali da spreče odvođenje.

- Naš protest je trajao gotovo četiri sata. Na kraju su nam pripadnici tzv. kosovske policije garantovali da će biti pušteni - ističe Aleksandar Arsenijević iz Srpske demokratije, koji je ispred tzv. kosovskih policajaca koji su dežurali tokom akcije, bacao brašno, slatkiše, voće. Time je simbolično pokazao kako su ove namirnice ukidanjem dinara, sada Srbima nedostižne.

Kamenicama na osmoletku

KANCELARIJA za KiM saopštila je da se gađanje kamenicama Osnovne škole "21. novembar" u Gojbulji, u opštini Vučitrn, kojom prilikom je slomljeno staklo na ulaznim vratima i jedna kamera, ne može shvatiti drugačije, nego kao otvorena pretnja Srbima. Kako se navodi, to nije prvi napad na ovu osmoletku, jer je ista grupa albanskih mladića, činila to u proteklom periodu, pri čemu su obijali vrata, lomili stakla i ispisivali pogrdne grafite.

Ističe se da izgrednici do danas nisu sakcionisani, iako su policija, Kfor i Euleks uvek bili uredno obaveštavani o napadima na školu, a snimci na kamerama zabeležili vinovnike.

Računi sigurni, nema otkaza

BANKA Poštanska štedionica obavestila je sve klijente da su njihova sredstva na računima sigurna i da neće biti oštećeni. Kako se navodi, uprkos privremenoj sprečenosti funkcionisanja Regionalnog centra Kosovska Mitrovica, klijenti mogu obaviti sve bankarske usluge, uključujući platni promet, kreditiranje, menjačke poslove i ostale, u najbližim ekspoziturama na administrativnim prelazima Jarinje, Brnjak, Merdare i Končulj, kao i u ostatku poslovne mreže banke. Istovremeno, svi zaposleni u Regionalnom centru Kosovska Mitrovica ostaju u radnom odnosu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKAV ČOVEK! Evo u čemu je Dušan Vlahović došao na pripreme fudbalske reprezentacije Srbije za EURO 2024 (FOTO)