KANCELARIJA ZA KOSOVO I METOHIJU: Kamenovanje srpske škole u Gojbolji kod Vučitrna otvorena pretnja Srbima

D. Z.

21. 05. 2024. u 12:34

GAĐANjE kamenicama Osnovne Škole „21. novembar“ u Gojbulji, u opštini Vučitrn, kada je slomljeno staklo na ulaznim vratima i jedna kamera, ne može se shvatiti drugačije, nego kao otvorena pretnja Srbima na Kosovu i Metohiji, a ovakvi i slični napadi koji su gotovo svakodnevni, posledica su antisrpske politike Aljbina Kurtija.

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ: Каменовање српске школе у Гојбољи код Вучитрна отворена претња Србима

foto Kancelarija za KiM

Ovo je danas povodom kamenovanja srpske škole u gojbulji kod Vučitrna saopštila Kancelarija za Kosovo i Metohiju iz koje podsećaju da ovo nije prvi napad na Osnovnu Školu „21. novembar“ u Gojbulji.

Ista grupa albanskih mladića, koja je sinoć kamenovala školu, prema navodima Kancelarije za Kosovo i Metohiju, činila je to u proteklom periodu 2 do 3 puta godišnje, pri čemu su obijali vrata, lomili stakla i ispisivali pogrdne grafite na školi.

- Iako su policija, KFOR i Euleks uvek bili uredno obaveštavani o napadima na školu, a snimci na kamerama zabeležili vinovnike incidenta, izgrednici do danas nisu sakcionisani.Jasno je da ekstremisti dosledno i organizovano napadaju ustanove koje simbolišu institucionalno prisustvo Republike Srbije na Kosovu i Metohiji, a ovo je posebno osetljivo pitanje, jer se radi o objektu koji pohađaju deca-ističe se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju iz koje naglašavaju da kamenovanje Osnovne Škole u Gojbulji sasvim sigurno nije bezopasan izgred, već planirana akcija, koja ima za cilj ugrožavanje bezbednosti i zastrašivanje srpskog stanovništva.

- S obzirom na to da i ovaj incident pokazuje da je na Kosovu i Metohiji trajno uspostavljen naopak i anticivilizacijski sistem vrednosti, koji zagovara mržnju prema svemu što je srpsko, što Priština na čelu sa Aljbinom Kurtijem ne samo podržava nego i podstiče, apelujemo na međunarodne misije da pojačaju aktivnosti i preduzmu vidljive i odlučne korake, kako bi se osigurala bezbednost Srba i srpskih institucija i sprečilo nasilje-zaključuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju povodom sinoćnjeg kamenovanja škole u gojbulji kod Vučitrna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Inovacija iz Japana kao savršen dodatak kolekciji „Art Must Go On“ Bate Spasojevića