MALI O POSETI SI ĐINPINGA: Sporazum o slobodnoj trgovini je najveća razvojna šansa naše ekonomije

Novosti online

09. 05. 2024. u 07:52

MINISTAR finansija u Vladi Srbije Siniša Mali gostovao je u Novom jutru na TV Pink, gde je govorio o rezultatima posete kineskog predsednika Si Đinpinga.

МАЛИ О ПОСЕТИ СИ ЂИНПИНГА: Споразум о слободној трговини је највећа развојна шанса наше економије

Foto: Printskrin

On je na početku rekao da je i dalje pod velikom impresijom svega što se desilo u prethodna dva dana Beogradu i Srbiji.

- Način na koji on predstavlja svoju zemlju, čast koju je ukazao Srbiji da provede noć i ceo dan u Beogradu, da drugi put za osam godina dođe za njega u relativno malu zemlju. Na takav način je pokazao veliko poštovanje prema našoj zemlji. To je rezultat odgovorne politike Vučića - rekao je Mali.

Foto: Printskrin

Navodi da to otvara nove perspektive napretka i razvoja Srbije.

- Saradnja sa Kinom, sporazum o slobodnoj trgovini je, uz Ekspo, najveća razvojna šansa naše ekonomije kada pogledate 10-20 godina unapred - istakao je Mali.

Juče smo potpisali 29 sporazuma, izvozimo slobodno suve šljive, borovnice, nakon toga idu i breskve, jabuke, sojino ulje, pivo, voda, kisela voda, farmaceutski proizvodi, naša vina. Motivisaćemo domaće proizvođače da budu konkurentniji, rekao je Mali.

Foto: Printskrin

Između 38 i 62 posto su carine do Kine, to je ogroman trošak. Mi nemamo te carine, onda vidite koliko ste konkurentniji i imate prostora da podignete cenu, kaže ministar.

- Još važnije od tog sporazuma koji stupa 1. jula na snagu je zajednička izjava dva predsednika. Prva zemlja u Evropi sa kojom Kina potpisuje takav dokument, o zajedničkoj budućnosti. Velika potvrda ugleda koji Srbija ima, kao prva zemlja u Evropi sa takvim partnerstvom sa Kinom - rekao je Mali.

On kaže da po jednom istraživanju, od 44 oblasti inovacije tehnološkoj razvoja i veštačke inteligencije, u 37 oblasti Kina je lider.

Mali kaže da je Si rekao da je iskreno impresioniran i dirnut dočekom i da se to zaista primetilo.

- Reči koje je on uputio našem predsedniku su potvrda Vučićeve vizije razvoja Srbije - kaže Mali.

On je pomenuo šest tačaka o kojima je pričao Si na konferenciji.

- Sa sporazumom o zajedničku budućnost, druga tačka je bila sporazum o slobodnoj trgovini. Treća je bio Ekspo, ne samo da će učestvovati, već će sva iskustva podeliti sa nama. Tri stotine studenata iz Srbije će biti gosti i imati priliku da studiraju u Kini. To je zalog za budućnost, oni će biti most saradnje. Pedeset mladih naučnika kojima će otvoriti vrata laboratorija - naveo je ministar.

Pričali smo o pogonu za proizvodnju vozova.

- Veliki je deficit u proizvodnji u svetu. Tražnja je ogromna, a u ovom trenutku imate veću tražnju nego ponudu. Oni to prave bolje i jeftinije nego bilo ko. Razgovarali smo o električnim automobilima, letećim taksijima - kaže on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DOSTA SA LAŽIMA! Crvena zvezda objavila kompletan snimak i detalje razgovora koji su prethodili tuči Naneli - Lazarević! (VIDEO)