"LICEMERJE ZAPADA NEMA KRAJA": Zaharova zagrmela - Traže od Srbije da zaboravi NATO bombardovanje, a o izvinjenju ni reči

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

25. 04. 2024. u 11:06

ZAPAD zahteva od Srbije da zaboravi NATO bombardovanje 1999. godine i hladnokrvno ubistvo više od 2.500 svojih građana, uključujući 89 dece, uništenu infrastrukturu, kao i gubitke vredne više milijardi dolara, navela je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na brifingu.

ЛИЦЕМЕРЈЕ ЗАПАДА НЕМА КРАЈА: Захарова загрмела - Траже од Србије да заборави НАТО бомбардовање, а о извињењу ни речи

Foto: I. Marinković/Profimedia/ilustracija

Od Srbije se traži da okrene novu stranicu istorije, a o nadoknadi ili makar izvinjenju nema ni reči, navela je Zaharova.

- Licemerje Zapada nema granica – on marljivo ignoriše napad na zgradu RTS-a u Beogradu 23. aprila 1999. godine - istakla je Zaharova.

Foto: Arhiva VN

Upravo tada je Vašington pokazao koliko zaista podržava ideale demokratije – usmerio je svoje oružje protiv medija pod lažnim izgovorom tzv. borbe protiv propagande, naglasila je zvanična predstavnica ruskog MSP-a.

- Tada je Zapad, predvođen SAD, pokazao spremnost da prekrši sve obaveze, norme i pravila, pa i ona koje se smatraju svetinjom demokratskog društva, ako su ugroženi njihovi sebični interesi - zaključila je Zaharova.

Podsetila je na 23. april 1999. godine kada je NATO u Beogradu "počinio zločin koji ne zastareva" i pogodio zgradu Radio-televizije Srbije.

- U noći između 22. i 23. aprila 1999. godine, avioni NATO-a izveli su napad u kojem je poginulo 16 civila među kojima su bili tehničari, urednici, šminkeri, reditelji, obezbeđenje i snimatelji - podsetila je Zaharova.

Međutim, napad na medijsku kuću ne samo da je prošao nekažnjeno, već je Zapad ovaj zločin pravdao vojnom nuždom, pozivajući se na činjenicu da su srpske komunikacije i objekti medija proglašeni "legitimnim vojnim ciljevima" i pre početka operacije.

Danas se ispred ruševina zgrade RTS-a u Beogradu nalazi spomenik na kome su uklesana imena žrtava i jedna reč, jedno retoričko pitanje: "Zašto?", navela je Zaharova.

- One koji se usude da brane svoju slobodu i dostojanstvo, i jednostavno govore istinu, na sve načine pokušavaju da ućutkaju - zaključila je Zaharova.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona