U PONEDELJAK ZAKAZANA SEDNICA SKUPŠTINE: Brnabićeva - Predlog izmena i dopuna zakona o lokalnim izborima upućen u skupštinsku proceduru

Novosti online

20. 04. 2024. u 12:03 >> 12:18

PREDSEDNICA Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić obratila se javnosti i rekla da je predlog izmena i dopuna zakona o lokalnim izborima upućen u skupštinsku proceduru. Sednica je zakazana za ponedeljak 22. aprila u 11 časova, a predlog je podržalo više od dve trećine narodnih poslanika - ukupno 184.

У ПОНЕДЕЉАК ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ: Брнабићева - Предлог измена и допуна закона о локалним изборима упућен у скупштинску процедуру

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- Želim da obavestim javnost da je predlog izmena i dopuna zakona o lokalnim izborima upućen u skupštinsku proceduru. Mora da bude upućen najmanje 24 sata pre početka sednice, zakazala sam sednicu za ponedeljak 22. april u 11 časova. U ponedeljak od 9 časova ću držati kolegijum za sve poslaničke grupe da se dogovorimo o toku te sednice - rekla je Brnabićeva.

Kaže da su sve poslaničke grupe vlasti su podržale predlog.

- Još jednom želim da izrazim zahvalnost svima, što smo postigli dogovor. Pokazali smo ozbiljnost i odgovornost i da možemo da razgovaramo, da nađemo kompromis oko ciljeva koji znače stabilnost naše zemlje i da nastavimo rad - navela je predsednica Skupštine.

184 poslanika podržala predlog izmena i dopuna zakona o lokalnim izborima

- Više od dve trećine narodnih poslanika je podržalo predlog - ukupno 184 poslanika su predlagači, a 167 poslanika čini dvotrećinsku većinu. Zahvaljujem svima koji su pokazali želju za razgovorom, što smo pokazali građanima da možemo da se dogovorimo o važnim stvarima - rekla je predsednica Skupštine.

Kaže da se  Srbija se suočava sa ozbiljnim pritiscima i treba "zajedno da radimo na tome i treba konačno da napravimo jedinstvenu branu tim pritiscima".

- Nadam se i sigurna sam da će i drugi da se urazume i molim ih da prihvate moju preporuku i da konačno 2. jun dočekamo, predstavimo građanima planove i programe, viziju za budućnost i da zamolimo građane da oni odluče - ističe Brnabićeva.

Komentarišući navode da 2. jun kao datum izbora odgovara Vučiću ili njoj, ističe da to kažu oni koji su predložili taj datum.

- Mi nismo birali datum izbora nego smo se rukovodili zakonom i ustavom. Dražali smo se time da se 2. održe beogradski izbori kada im je i zakonski rok, a da možemo da se dogovorimo o svim lokalnim izborima. Opozicija je prvo insistirala na objedinjavanju da sve bude 2. juna, onda su dali predlog da se sve odloži za neki trenutak krajem godine. Oba predloga su bila na stolu, izabrali smo onaj koji nije bio u suprotnosti sa Ustavom. Odlaganje beogradskih izbora bilo bi u suprotnosti sa Ustavom - rekla je Brnabićeva.

Govoreći o Rezoluciji o Srebrenici, kaže da će posledica će biti po Srbiju, ali mnogo veće posledice će biti po svet, UN i međunarodne odnose.

- U kratom, ali posebno u dugom roku. Ne postoji pravilo koje nisu prekršili, zaobišli su Savet bezbednosti, što znači da ništa više ne mora da ide pred SB UN. Sva pitanja o BiH moraju da idu pred SB UN. Hoće da to prekše, u redu, jaki su u ovom trenutku. Ta njihova snaga se kruni. Onda sve više zemalja to vidi, i malo se menja svetski poredak. Ali će svakako taj presedan koji prave i drugi koristiti, zašto ne bi. Ako to sebi dozvoljava Nemačka, Velika Britanija, što to sebi ne bi i drugi dozvolili. Imaćete prvi put, ukoliko se to nađe na dnevnom redu, po prvi put ćete imati tako ozbiljnu temu kao što je genocid, a da će biti preglasavanja - ističe predsednica Skupštine.

Imali ste samo dva puta temu genocidu, i oba puta je usvojena konsenzusom, kaže ona.

- Pritom imate vrhunske autoritete na temu genocija i ratnih zličina, koji kažu nije bio genocid. Ako tako tretirate da pitanja, i pojedinačne slučajeve, onda ćete na GS UN imati toliko rezolucija na tu temu na koju će se preglasavati. A moguće je da neko ima tu nameru, da reč genocid više ništa ne znači. Onda ne postoji bilo kakav dogovor velikih sila - navodi Brnabićeva.

Govoreći o bojkotu izbora Đilasove koalicije, ona kaže da nema mišljenje o tome i da je to ne zanima.

- To je neodogovrna odluka i to pokazuje vrhunsku neozbiljnost. Dali su nam rok do 18. aprila, i to smo prihvatili. Ako žele bojkot, neka bojkotuju, ne bih se bavila time više. Sigurna sam da će promeniti mišljenje, to je i moja preporuka u skladu sa demokratskim normama - zaključila je Branbićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (40)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)