VUČIĆ ODRŽAO SASTANAK SA O'BRAJANOM: Suprotstavićemo se u UN onoliko koliko možemo (VIDEO)

Novosti online

20. 04. 2024. u 08:57

PREDSEDNIK Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se jutros sa pomoćnikom sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta Džejmsom O'Brajanom. Posle toge je usledilo obraćanje javnosti.

ВУЧИЋ ОДРЖАО САСТАНАК СА ОБРАЈАНОМ: Супротставићемо се у УН онолико колико можемо (ВИДЕО)

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Obraćanje posle sastanka

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Pitanje novinara

O Brajan je istakao je da se odnosi Srbije i SAD nalaze u trenutku fantastičnih mogućnosti i ekonomija dobro stoji i to je realnost.

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Kako kaže to je značajno zbog političke posvećenosti evropskih lidera uz podršku Amerike, te da se nada da će se politika na to fokusirati.

Vučić je poručio da je zahvaljujući američkim kompanijama postoje mesta i gradovi u Srbiji gde ljudi dobro žive.

Foto: TV Pink

- Što se tiče rezolucije o Srebrenici, kao što vidite, kao veteran koji nema šta da izgubi, ja sve kažem u lice i ne kažem sve ono što sam imao sa O Brajanom, ali ne krijem koliko nam teško pada sve što se dešava. Što se tiče borbe, znamo, Amerika kada podigne prste ima 70 zemalja iza sebe. Mi smo sami. Mi takvi sami suprostavićemo im se po pitanju rezolucije, svom svojom snagom malenom beznačajnom suprostavićemo se u UN, to mogu da vam obećam - rekao je Vučić i još jednom zahvalio O Brajanu na poseti.

Obraćanje Vučića

Predsednik je na početku istakao da je O Brajan uvek dobro došao u Srbiju, i da je saradnja u rastućem procesu sa SAD, kako američke kompanije rade auto-puteve i druge velike projekte.

Foto: TV Pink

- Što se tiče KiM u malo čemu smo saglasni i ja sam obećao da će se Srbija ponašati odgovorno i rekao sam kakve sve laži dolaze od onih koji govore o ratu... Teško je na sve njih odgovarati. O svemu drugom imam različite stavove kada je reč o KiM i Srebrenici. Drago mi je što je pomenuo da je obaveza Prištine stvaranje ZSO, ali to je već 11 godina mrtvo slovo na papiru... Možda nas niko ne laže, možda sam ja glup, ko zna šta rade, ali posle više od 4 hiljade dana ništa nisu uradili... Samo su nametali nove probleme srpskom stanovništvu, od ukidanja dinara gde smo mi morali da tražimo rešenje koje opet oni neće... Da ne govorim o hapšenju i prebijanju Srba. Ćutanje svih od Stejt Departmenta do EU i ostalih. Zato će biti nagrađeni članstvom u SE. Znam ja da predstavljam jednu malu zemlju, ali mi ćemo se koliko možemo da se borimo i suprostvljamo - rekao je Vučić.

Foto: TV Pink

Istakao je kako je posebno zabrinut zbog Srebrenice.

- Pitanje je protivpravno izmešteno iz SE u Generalnu skupštinu, i gle čudo pokrenuto baš na 29. godišnjicu, nije upereno provit Srba i sve je onako... Mi Srbi to nismo tako razumeli i susprotsvaićemo se UN onoliko koliko možemo. Sreećan sam što sam imao priliku da razgoavaram sa O Brajanom, znam stavove Amerike. Nadam se da će neke mlađe generacije voditi bolju politiku sa manje jeda i razočaranja. Ali kada izgubimo u Savetu Evrope i  fromalno izgubimo u UN, gde ćemo suštinski da pobedimo, moraćemo da se borimo dalje za plan rasta, za život naše dece i idemo uzdignute glave bez obzira na to što su pokušali silom da nam spuste glavu. Moraćemo da raunamo na amerikance i druge partnere, i na Zapadu i Istoku, i da se dalje ponosimo ekonosmkim napretkom - rekao je predsenik.

Obraćanje O Brajana

Prvi se obratio O Brajan koji je istakao kako su prvenstveno razgovarali o Vučićevoj poseti sednici u UN.

- Kosovo je obećalo da će sprovesti obavezu da osnuje SZO i to je od ključnog značaja za Srbe. Ako postoji zabrinutost da međunarodna zajednica ne ispunjava svoje obaveze, nadam se da ćemo raditi na tome da ispunimo obećano i pomognemo. Međunarodna politika prema Srbima na KiM počiva na zasnivanju ZSO - rekao je on.

O glasanjau po pitanju Rezolucije o Srebrenici rekao je, kako je bio deo prvog tima koji je istraživao ubistva u toj regiji.

Foto: TV Pink

- Mnogi počinioci su bili u istražnom postpuku i osuđeni su. Sećam se i toga da je u najtežem delu istrage, vojska RS i zvaničnici Srspke garantovali bezbednost. Danas moramo da se suočimo sa istonom, tada smo bili partneri i moramo i dalje - rekao je O Brajan.

Kako je naglasio aktuelna je dobra saradnja između Srbije i SAD.

Pomenuo je da je Vučić glavni zagovornik da odnosi budu još bolji, i da granice ne igraju nikakvu ulogu.

Počeo sastanak

Kako je prethodno najavljeno sastanak je počeo u 09.00 časova, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike. 

Foto: Printskrin

Posle sastanka predviđeno je obraćanje predsednika Vučića i Džejmsa O'Brajana javnosti.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (72)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)