STANO O 11 GODINA NEISPUNJAVANJA BRISELSKOG SPORAZUMA: Priština će se suočiti sa posledicama ako ne formira ZSO

M.St.

19. 04. 2024. u 15:05

PORTPAROL Evropske unije Peter Stano izjavio je danas, povodom 11 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, da se sve obaveze iz tog sporazuma, kao važećeg dokumenta, moraju sprovesti i poručio da će se Priština, ukoliko ne formira Zajednicu srpskih opština, suočiti sa posledicama.

СТАНО О 11 ГОДИНА НЕИСПУЊАВАЊА БРИСЕЛСКОГ СПОРАЗУМА: Приштина ће се суочити са последицама ако не формира ЗСО

Foto: Jutjub printskrin/European Commission

Stano je, na pitanje Tanjuga kako EU može da utiče na Prištinu da ispuni svoju obavezu da formira ZSO, kao što je predviđeno Briselskim sporazumom, i da li je to i dalje važeći dokument za Brisel, rekao da to jeste važeći dokument i naglasio da je EU, zajedno sa međunarodnim partnerima, jasno stavila do znanja Prištini da mora da formira ZSO, za koju kaže da je jedno od "ključnih i najhitnijih pitanja" u okviru dijaloga.

- To je važeći dokument. Svi sporazumi postignuti u okviru dijaloga uz pomoc EU su važeći dokumenti, to su važeće obaveze i treba ih sprovesti. To se mora poštovati i to je nešto što stalno ponavljamo partnerima - poručio je Stano.

On je naglasio da se svi sporazumi postignuti u okviru dijaloga moraju sprovesti, kako kada je reč o ranijim sporazumima, kao što je Briselski sporazum, tako i kada je reč o Ohridskom sporazumu.

- Pitanje Zajednice srpskih opština jedno je od ključnih i najhitnijih pitanja. Evropska unija, zajedno sa našim međunarodnim partnerima, bila je veoma jasna i ostaje veoma jasna (u odnosu) sa kosovskim kolegama da oni to moraju da sprovedu. Jer ako to ne učinite, to ce dovesti do posledica -  rekao je Stano.

On je podsetio da su visoki predstavnik EU i države članice EU "vrlo jasno" stavili do znanja da je i napredak u implementaciji Ohridskog sporazuma neizbežno povezan sa napretkom Beograda i Prištine na putu ka EU.

Stano je dodao da, ako partneri ne ispune svoje obaveze i dogovore koje su sklopili, "bice veoma ozbiljnih posledica", a, kako kaže, jedini koji će platiti ako ne bude pomaka u sprovođenju obaveza u okviru dijaloga su ljudi "u Srbiji i na Kosovu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)